Nezaměstnanost v ČR prudce klesá

Ještě v prvním čtvrtletí přesahovala nezaměstnanost podle výběrových šetření pracovních sil šest procent, ve druhém byla už jen pětiprocentní. Český trh práce se tak rychle vrací do stavu před oběma recesemi, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Zaměstnanost v ekonomice dosáhla nového rekordu, když počet zaměstnanců znovu prolomil hranici pěti milionů a skončil na 5,044 mil.

Hlavní zásluhu na zlepšování situace na trhu práce má robustní ekonomický růst vytvářející nová pracovní místa, a to především v průmyslu a ve službách. Ostatně každý měsíc je vidět ve statistikách ministerstva práce, jak rychle narůstá nabídka volných pracovních míst, přičemž aktuálně se přibližuje už hranici 100 tisíc.

Téměř polovina nezaměstnaných jsou lidé bez práce po dobu delší než rok. Vedle toho i nadále platí, že vyšší – zhruba pětinové nezaměstnanosti – dosahují lidé se základním vzděláním, a naopak nejnižší nezaměstnanost stále panuje mezi vysokoškoláky.

Jak už potvrdila data z minulého týdne, ČR je druhou zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. A tuto pozici si nejspíše udrží i po zbytek letošního roku, a to zejména díky rostoucí nabídce nových pracovních míst, která se začíná objevovat i v místech s nadprůměrnou nezaměstnaností.

Pomalu a jistě by se už v některých regionech a profesích mohl začít projevovat nedostatek zaměstnanců, což by mohlo po čase rozhýbat hladinu mezd v ekonomice. Prozatím je vývoj mezd více než umírněný, a to jak v korunovém, tak v eurovém (srovnávacím) vyjádření a funguje jako zaručená bariéra pro vznik inflace v české ekonomice. Tato situace by se mohla změnit už v příštím roce, nicméně samozřejmě bude záležet na výkonu ekonomiky.

Témata: lidé | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky