Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak hodnotí Češi ekonomickou situaci? Tato čísla vás možná překvapí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Nejsme na tom tak zle, domnívá se většina Čechů. V otázce ekonomické situace země jsou nejoptimističtější za posledních několik let. To vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V červnovém šetření CVVM položilo všem dotázaným tři otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v ČR, očekávání jejího dalšího vývoje a hodnocení životní úrovně jejich domácností.

Z výsledku šetření vyplývá, že necelá třetina (31 %) české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, když 5 % ji označilo za „velmi špatnou" a 26 % za „špatnou". Naopak příznivé hodnocení současné ekonomické situace se vyskytlo u 23 % dotázaných, kteří ji vesměs charakterizovali jako „dobrou" (22 %), zatímco odpověď „velmi dobrá" se v šetření vyskytovala jen sporadicky (1 %). Více než dvě pětiny (43 %) lidí pak považují současnou ekonomickou situaci v ČR za „ani dobrou, ani špatnou". Zbývající 3 % oslovených se k tomuto dotazu nedokázala vyjádřit a zvolila odpověď „nevím".

 

//

Jak se změnilo hodnocení ekonomické situace v ČR?Z časového srovnání vyplývá, že oproti předchozímu šetření z května...

Posted by Sociologický ústav Akademie věd ČR on 29. červenec 2015

Lépe se o ekonomické situaci vyjadřují studenti, podnikatelé a živnostníci, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, z hlediska sebezařazení na pravolevé škále politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici nebo k pravému středu, z hlediska stranických preferencí stoupenci ANO či ODS a dotázaní, kteří důvěřují vládě. Naopak kritičtější v tomto směru jsou důchodci, nezaměstnaní, respondenti, kteří sami sebe na škále politické orientace řadí jednoznačně na levici, podle stranických preferencí voliči KSČM, jakož i rozhodnutí nevoliči bez preferované strany, a ti, kdo vládě nedůvěřují.

Množství lidí, kteří předpokládají zlepšení v hospodářství, letos v červnu poprvé od ledna 2006 převýšil podíl Čechů, kteří očekávají zhoršení. Zlepšení čekalo letos v červnu 28 % oproti 22 % v lednu, lidí očekávajících horší vývoj naopak ubylo z lednových 27 % na 17 % v červnu. Skoro polovina lidí ale stále čeká, že ekonomický vývoj se letos nezmění.

Hodnocení životní úrovně domácnosti se naopak významně nezměnilo. Jak ukazují výsledky 7, 44 % lidí má podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho 6 % ji hodnotí jako „velmi dobrou" a 38 % jako „spíše dobrou". Naopak za špatnou považuje životní úroveň své domácnosti necelá pětina (17 %) občanů, když 13 % ji označilo za „spíše špatnou" a 4 % za „velmi špatnou". Bezmála dvě pětiny (39 %) pak životní úroveň své domácnosti charakterizují jako „ani dobrou, ani špatnou".

Ke spokojenější části obyvatel patří studenti, podnikatelé a samostatně činní, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, nižší odborní pracovníci, potenciální voliči ANO či TOP 09, ti, kdo se na pravolevé škále politické orientace hlásí k pravici či k pravému středu, a lidé důvěřující vládě. Skupiny vnímající svou životní úroveň méně příznivě tvoří především důchodci, nezaměstnaní, nekvalifikovaní dělníci, stoupenci KSČM, rozhodnutí nevoliči bez preferované strany, lidé, kteří sami sebe na škále levice-pravice politicky řadí jednoznačně k levici, a dotázaní, kteří nedůvěřují vládě.

CVVM se v průzkumu mezi 8. až 15. červnem dotazovalo 1022 lidí ve věku od 15 let.

Témata:  ekonomika manažeři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.