Jaké jsou naše příjmy ve srovnání s Evropou? Přehled vypadá zle

Jak jsme na tom naše příjmy ve srovnání s Evropou a Evropskou unií? Dobře nebo podprůměrně? Eurostat zveřejnil nové srovnání příjmů jednotlivých zemí. Nejlépe na tom jsou Švýcaři a Němci, příjmy Čechů jsou pak pod průměrem EU.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejčastěji se pro srovnání ekonomické vyspělosti zemí podle hrubého domácího produktu na obyvatel v paritě kupní síly (představuje poměr cen v národních měnách za stejné výrobky a služby v různých zemích - pozn. red.).

"Výdaje na HDP nezahrnují totiž jen spotřebu domácností, ale i výdaje vlády a firem, například na investice, a dále výsledek zahraničního obchodu. Prostě řečeno zahrnuje HDP z pohledu příjmů (důchodů) v ekonomice také zisky firem, nikoli jen mzdové příjmy," vysvětlují statistici, proč je porovnání podle HDP zkreslené.

Eurostat proto používá pro srovnání příjmů v jednotlivých zemí i hrubý disponibilní příjem domácností přepočtený na obyvatele v paritě kupní síly. "Eurostat sice ochudil výčet zemí EU o Lucembursko, Bulharsko a Maltu, i tak jsou ale údaje zajímavé," uvádí Český statistický úřad v měsíčníku Statistika&my.

Z dat vyplývá, že se nejlépe z celé Evropské unie mají v Německu. Příjmy tamních domácností dosahují 127,5 procenta průměru EU. Z mimo unijních evropských zemí na tom bylo lépe Švýcaři (134,8 procenta průměru EU).

A jak jsme na tom my? Podprůměrně, jak dokazuje tabulka (zde). Patříme spíše k chudším zemím Evropské unie, z tohoto srovnání vyplývá, že jsme na tom podobně jako Slováci, Řekové a Lotyši. Z našich sousedů jsou na tom hůře Poláci (68,9 %), lépe pak Rakušané (122,7 %) a jak již bylo napsáno Němci.

Nejhůře z Evropské unie jsou na tom Rumuni (43,5 procenta průměru EU), Litevci (57,9 procenta) a Chorvaté (60,4 procenta). Žebříček zemí zde.

Témata: CZK | Česko | příjmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky