Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmatky a nepořádek na Úřadu vlády. Co všechno zapomněli přiznat?

Zmatky a nepořádek na Úřadu vlády. Co všechno zapomněli přiznat?

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Čestná prohlášení politiků neodhalila jen majetkové a rodinní poměry českých politiků. Ukázalo se také, že na Úřadu vlády panují zmatky ohledně poradců Bohuslava Sobotky. Hned několik jich nebylo v oficiálních dokumentech uvedeno.

Server Lidovky.cz poukázal na to, že poslanec Jan Chvojka v přiznání uvedl, že pracuje pro premiéra. Jenže jeho jméno v oficiálním seznamu poradců nefigurovalo. „Ano, jsem jeho poradcem někdy od jara minulého roku," potvrdil poslanec serveru. Za svou práci na úřadě vlády podle přiznání dostal asi 100 tisíc korun.

Když na to Lidovky.cz upozornily, nestačily se divit, kromě něj úřad nepřiznal další tři poradce. Podle mluvčího vlády Martina Ayera v tuto chvíli dochází k editaci webu, proto zřejmě došlo k administrativnímu pochybení. Za případné pochybení by pak měl být zodpovědný pracovník potrestán," dodal mluvčí.

Všichni zapomenutí poradci jsou osoby spojené s ČSSD, byla mezi nimi třeba i bývalá senátorka Alena Gajdůšková nebo bývalá europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Celkem má tak po aktualizaci seznamu Sobotka 38 poradců. Celý seznam je dostupný zde.

Témata:  vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.