Mušle od moře? Zapomeňte! Přehled zakázaných suvenýrů

Kufr, ve kterém máte mušle, mušličky, korály nebo mořské hvězdice, se vám může pěkně vymstít. V lepším případě to bude jen napomenutí, tučná pokuta, ale v některých případech vás může čekat i soud a vězení. Podívejte se, co si můžete a nemůžete z dovolené přivézt.

Ilustrační fotografie
reklama

Téměř každý si z dovolené doveze nějaký ten suvenýr. Jenže měli byste si dát velký pozor, co a odkud vozíte. Některé suvenýry se vám totiž mohou pořádně prodražit a v extrémním případě vám může hrozit i soud!

To se samozřejmě týká především většího množství, pokud si dovezete od moře pár mušliček, nikdo by vás za to zřejmě popotahovat neměl a celníci nad tím jen přivřou oči. Nicméně ani to není vyloučeno, protože jako suvenýr si s sebou můžete přivézt nějaký ohrožených druh či rostlinu, jejich schránku či výrobek z nich.

Právě ohrožené druhy, kterých je i na území států Evropské unii a na pobřeží Středozemního moře poměrně dost, vás mohou dostat do pěkných lapálií. Zvířata a rostliny, která jsou nějak chráněna jsou uvedené v mezinárodní úmluvě CITES (celé znění včetně příloh najdete zde: ). Na tomto seznamu je přes 800 rostlin a živočichů, jejichž vývoz jeúplně zakázán, s dalšími více než 28 tisíci druhy je možné vyvážet jen s povolením.

Celní správa loni za nedovolený dovoz udělila přes sto pokut za necelých 50 tisíc korun. S cestujícími vedla i 27 správních řízení, v nichž vybrala necelých 370 tisíc korun.

Středozemí

U Středozemního moře se prodávají i suvenýry z jiných částí světa. Můžete si tam třeba zakoupit i pacifickou zévu. V rámci Evropské unie si ji můžete zakoupit a převézt, ale schovejte si doklad o koupi, abyste se vyhnuli komplikacím. "Pro dovoz do Evropské unie platí omezení na tři kusy na osobu, jinak potřebujete povolení," uvádí ministerstvo životního prostředí.

Ministerstvo také důrazně varuje, že by se lidé měli raději vyhnout kupování výrobků z kožešin kočkovitých šelem, šperků ze želvoviny nebo slonoviny. S většinou těchto výrobků je totiž zakázán mezinárodní obchod.

"Na Balkáně se můžete setkat se suchozemskými želvami Testudo. Necyhtejte je ani nekupujte na trhu, jejich dovoz do EU je vázán na povolení a i v rámci EU pro tato zvířata potřebujete doklady o jejich legálním původu. Jejich nepovolený odchyt z přírody je trestný," píše se v příručce Průvodce suvenýry ministerstva životního prostředí.

Turecko

Z Turecka si domů nesmíte legálně přivézt žádné přírodniny. Můžete tak zapomenout na lastury mlžů, jakékoliv kameny nebo rostliny. Praxe je ovšem taková, že celníci nad pár mušlemi jen mávnou rukou.

Egypt a severní Afrika

Podobně jako z Turecka i z Egypta je vývoz jakýchkoliv mořských přírodnin a to i těch, které si koupíte zakázán a přísně trestán. Kontrolují se to v Egyptě i u nás.

"V severní Africe se můžete setkat s hudebními nástroji nebo dmychadly vyrobenými z krunýřů želv Testudo nebo s vrýobky z hadí kůže. Tyto suvenýry není dovoleno dovážet do EU bez povolení," tvrdí se v příručce ministerstva.

V některých zemích jsou prodávány i živá zvířata - ještěrky trnorepy, chameleony nebo želvy Testudo. Koupi byste se měli vyvarovat, k dovozu do Evropy byste totiž potřebovali povolení.

Kromě rizikových suvenýrů byste si měli hlídat i dovoz dalších výrobků z dovolených. Ze zemí Evropské unie si můžete koupit a dovézt domu prakticky cokoliv. Měli byste si ovšem dát pozor na množství, limity jsou ale většinou poměrně dost vysoké, takže by neměl být žádný problém ZDE.

Pokud cestujete ze zemí mimo Evropskou unii, tak kromě výše uvedených počtů tabákových výrobků, alkoholu a léčiv nezbytných pro osobní spotřebu vývozu cestujících by ostatní dovážené zboží nemělo přesáhnout částku v úhrnu 430 eur, u osob do 15 let to je jen 200 eur.

Témata: dovolená | Cestování | moře

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky