Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro u nás? Podívejte se, jak to vypadá v Řecku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

ODS dlouhodobě bojuje proti zavedení jednotné evropské měny v České republice. Před více než rokem strana také spustila Petici pro českou korunu. Jak situace u nás může dopadnout, varují čelní představitelé strany na příkladu Řecka.

ODS vyzývá vládu, aby pro Českou republiku vyjednala trvalou výjimku, které by umožnila nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit ve speciálním referendu. „Za deset let od našeho vstupu do Evropské unie se eurozóna výrazně změnila. Proto chceme dát lidem možnost vyjádřit se, zda chtějí sami rozhodnout, zda euro přijmout nebo ne," vysvětloval Petr Fiala při spuštění petice.

Po více než roce upozorňují, že euro žádné výhody nepřinese. „Řecká krize zřetelně ukazuje, že euro není řešením problému, ale jeho součástí. Je třeba přestat snít socialistické sny o euru. Levicový radikalismus zavedl Řecko na okraj propasti. Je to varování pro ty, kteří věří nesplnitelným slibům," uvedl na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala.

Podobně to vidí i europoslanec za ODS Jan Zahradil, který by navíc uvítal takzvaný grexit. „Jediným logickým vyústěním této situace by měl být odchod Řecka z eurozóny. Jinak bude tato agónie jen pokračovat. Znovu se ukazuje, že zcela rozdílné ekonomiky nemohou mít jednu měnu. Snad si toho konečně všimnou i čeští zastánci eura," uvedl Zahradil.

Témata:  EUR ODS

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy