Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se řešení řeckého problému nedočkáme?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecko je otazníkem, který tu s námi bude ještě dlouho a dlouho. I když nyní dojde ke krátkodobé dohodě, budeme muset okamžitě začít hledat 50–70 mld. dolarů na refinancování řeckého dluhu. A nezapomínejte také, že Řecko už teď platí z většiny svých úvěrů nulový úrok, takže to nebude žádná velká úleva. V podstatě mluvíme o zemi, která se nechce a nedokáže reformovat a na druhé straně tvrdí, že nutně potřebuje slevu na svém dluhu. Jak můžete ale poskytnout slevu na dluh zemi, která se naprosto odmítá reformovat politicky i prakticky? Takže tu máme řeckou Hlavu 22, což znamená, že žádné opravdu dobré řešení neexistuje a v tuto chvíli prohrávají všichni, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Jak to tedy dopadne?

Zazní „možná“ a toto možná podle mě povede k tomu, že tak do čtyř týdnů budou vyhlášeny nové volby v Řecku. Myslím si, že právě to je plán Syrizy. Nezapomínejme však, že i když uzavřou dohodu s Evropou, musí tato dohoda projít schválením parlamentem a tento parlament je velice jasně proti jakémukoli uskrovňování v jakékoli formě či podobě. Dostáváme se tedy do patové situace, která vyústí v potřebu provést v Řecku referendum. Z posledních průzkumů zatím vyplývá, že 70–75 % lidí je pro zachování eura. Dle mého názoru bude tentokrát pro Syrizu ještě těžší přesvědčit Řeky, že při jednáních myslí opravdu na dobro a budoucnost Řecka. Zatím se z toho stalo spíše divadlo a podstatné věci jsou zatlačeny do pozadí.

Jak důležité je Řecko pro trhy?

Myslím, že z dlouho- a střednědobého hlediska má Řecko na finanční a kapitálové trhy minimální vliv. Samozřejmě, na krátkodobé každodenní obchodování s rizikem či bez rizika má obrovský dopad: to jsme koneckonců viděli v posledních týdnech – byly dny, kdy akciový trh kolísal o 3, 6, 8 i 10 procent. Je tedy jasné, že „horké peníze“ následují trend, ale myslím si, že Řecko, pokud jde o HDP a export/import, má z dlouhodobého hlediska na akciový trh jen nevýznamný dopad – opravdu nepředpokládám, že by došlo k nějakému přelévání problémů.

Témata:  Řecko EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy