Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o rozpočet. Babiš přihodil na platy ve zdravotnictví 1,8 miliardy

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministři v těchto dnech svádějí boj se strážcem státní kasy Andrejem Babišem. Chtějí totiž z rozpočtu pro příští rok urvat co nejvíce. Tentokrát se proti sobě opět postavili dva největší rivalové Sobotkova kabinetu - ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéf financí Andrej Babiš. Nakonec ale našli shodu.

Lékaři, zdravotní sestry a veškerý zdravotnický personál dostanou přidáno. Stane se tak díky tomu, že se na jednání vlády dohodli šéfové zdravotnictví a financí na tom, že zvýší platby za státní pojištěnce.

"Těch 1,8 miliardy za státní pojištěnce skutečně úhradovou vyhláškou předepíše tak, aby se projevily v platech lékařů, sestřiček a ošetřovatel. V minulosti se to slibovalo, nenastalo to," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Necelé dvě miliardy jsou koaličním kompromisem. Babiš původně chtěl dát jen šest set milionů, naopak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chtěl přes čtyři miliardy. "V podstatě to odpovídá i té dohodě, že v rámci veřejné sféry bude zaměstnancům bude uvolněno navýšení na tříprocentní růst platů," reagoval Němeček.

Jenže podle některých ekonomů jsou všechny hádky ministrů o rozpočet paradoxní ve chvíli, kdy ekonomika nadprůměrně roste, a to i v rámci celé Evropy. Ministerstvu financí se ale nedaří vybírat daně tak, jak by chtělo a Babiše kritizují i někteří jeho kolegové.

"Pan ministr Babiš při nástupu sliboval, že zlepší výběr, což se zatím neděje, dokonce ten výběr daní neodpovídá ani tomu nominálnímu nárůstu HDP. V okamžiku kdy porostou příjmy tak jak bylo slibováno tak bychom nemuseli mít tak bolestivou debatu," kritizuje vládního kolegu ministr průmyslu Jan Mládek.

Debata o rozpočtu se na úřad vlády vrátí na konci srpna. Do té doby budou probíhat individuální rozhovory mezi jednotlivými ministry a šéfem státní pokladny.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.