Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika zpomaluje růst mnohem rychleji

Česká ekonomika zpomaluje růst mnohem rychleji

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Tahounem české ekonomiky stále zůstává zahraniční obchod, ve kterém ale v závislosti na zpomalený růst západoevropské ekonomiky může brzy dojít k obratu. Vyplývá to z vyjádření analytiků v reakci na čtvrteční informace Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji HDP v České republice za 2. čtvrtletí.

„Domácnosti snížily své výdaje o 0,7 procenta a to zejména na úkor potravin, tabáku, alkoholu. Státní instituce omezily své výdaje o 1,4 procenta, což souvisí s vládními škrty ve státním sektoru obecně. Tržby maloobchodníkům klesají i ve třetím čtvrtletí, což znamená, že domácí poptávka stále skomírá, nebo je na tom dokonce ještě hůře, než ve druhém čtvrtletí. Česká ekonomika, která je závislá na zahraniční poptávce a exportu reaguje na zpomalování světových ekonomik, především Německa,“ uvedl Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

„Další omezování výdajů na straně státního sektoru ještě přijde. V rámci toho dojde i k jeho zeštíhlení, což bude vytvářet tlak na růst nezaměstnanosti. Tyto kroky však vnímáme jako nutné,“ dodal.

„Růst českého hospodářství je napojen na vývoj našeho západního souseda. Pro letošní rok očekáváme růst Německé ekonomiky o tři procenta, díky čemuž by česká ekonomika měla růst o 2,4 procenta. Rizikem ohrožující růst je fiskální krize eurozóny, která by s sebou jistě strhla i Německo. Nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli významných tuzemských podniků ukázal, že největším rizikem pro jejich prosperitu jsou právě obavy z další recese. A poslední čísla z německé ekonomiky ukazují, že jejich obavy jsou oprávněné,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC v ČR.

"Česká ekonomika zpomaluje svůj růst mnohem rychleji, než jsme se v minulosti mohli domnívat. Pod růstem se nejvíce podepsaly zahraniční obchod a hrubá tvorba fixního kapitálu, neboli jednoduše investice, které směřovaly převážně do nákupu nových strojů a do obnovy vozového parku. Domácnosti si ale tohoto hospodářského růstu příliš neužily. Naopak reálná spotřeba domácností meziročně klesla o 0,7 procenta. To nám jasně ukazuje, že spotřeba domácností trpí pod malým růstem reálných mezd a relativně vysokou mírou nezaměstnanosti,“ uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Jak dodala, tahounem české ekonomiky stále zůstává především zahraniční obchod. "I zde ale může rychle nastat změna. Západoevropské ekonomiky také výrazně svůj růst zpomalují. Eurozónu dusí dluhy, a právě do eurozóny míří většina českého exportu. Musíme se připravit na to, že to již nebude pouze slabá domácí poptávka, ale že to bude velice brzy i slabá zahraniční poptávka, která se podepíše pod slabým výkonem české ekonomiky. A pokud korporátní sektor nebude mít odbyt pro své produkty, přestane také ihned s většími investicemi do modernizace výroby,“ doplnila.

Podle Šichtařové bude ekonomika zpomalovat tempo svého růstu po zbytek tohoto roku. „Existuje ale i mnohem pesimističtější scénář. Česká ekonomika může právě díky situaci v eurozóně přestat růst úplně. Přes zahraniční obchod jsme velice silně propojeni s vnějším světem. A pokud se nebude dařit zahraničním ekonomikám, ihned to pocítíme i my,“ dodala.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy