Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o odvody! Je to obtěžování, tvrdí poslanci

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Budou nebo nebudou? To je to, co nejvíce zajímá mladé lidi. Armáda a ministerstvo obrany včele s Martinem Stropnickým (ANO) chtějí protlačit do novely branného zákona znovuzavedení povinných odvodů. Jenže proti odvodům jsou i někteří koaliční poslanci. Přečtěte si proč.

Vláda novelu branného zákona, kde se počítá i s obnovením odvodů, schválila. Ty by se měly kromě osmnáctiletých mužů týkat i stejně starých žen. Je to přání armády, které chce získat přehled o odbornostech obyvatel země a jejich ochoty bránit vlast. Proti plošným odvodům se však zřejmě strhne zuřivá roztržka na půdě Poslanecké sněmovny.

Proti plošným odvodům jsou totiž i někteří koaliční partneři. "Jsem proti tomu, aby se obtěžovali mladí tzv. odvody. Podle mě by stačil nějaký dotazník a generální štáb může využít také současné databáze," řekl Právu, které o sporech informuje, poslanec Antonín Seďa z ČSSD. 

Také Ivan Gabal z další koaliční strany - KDU-ČSL - je proti plošným odvodům. Ten Právu prozradil, že odvody bez výcviku jsou zbytečné. Proti je i opozice, která se také přiklání k tomu, aby se využily současné databáze. Navíc například TOP 09 vadí, že odvody chce ANO probírat na branném výboru za zavřenými dveřmi, píše Právo.

Pokud by plošné odvody prošly Parlamentem a zákon podepsal prezident, tak by s nimi armáda začala znovu v roce 2017. Týkaly by se těch, kterým bude v daném roce 18 let. Podle statistik tohoto věku každoročně dosáhne asi 100 tisíc Čechů a Češek. "To orientační číslo, se kterým by se dalo kalkulovat, je, že kolem 50 až 70 procent z toho počtu můžeme počítat, že by byli odvedeni," uvedl zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský.

Odvody se nebudou týkat například těžce zdravotně postižených, těhotných žen, policistů, hasičů nebo lidí, kteří pečují o dítě do tří let. Branná povinnost, která platí již od dob Marie Terezie, zůstává zachována pro všechny od 18 do 60 let.

Témata:  lidé armáda ČR Martin Stropnický

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.