Odměny pracovníků ministerstev? Budete se divit

Diskuse o zveřejnění a nezveřejnění výše platů a odměn hradních zaměstnanců přiměla některé ministry, aby také odtajnili, jaké peníze si lidé v jejich úřadech vydělají. Prostě jsme to zveřejnili, říká například ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ilustrační fotografie
reklama

„Odměny na ministerstvu: někde kolem toho dělají cavyky, u nás jsme je jednoduše vyvěsili," naráží na Twitteru Pelikán na okolnosti, které doprovázely zveřejnění platů hradních zaměstnanců. Hradní kancléř Vratislav Mynář kvůli tomu dokonce žádal souhlas od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pelikán nezveřejnil celé platy, ale pouze odměny za roky 2013 a 2014 i se zdůvodněním, proč je daný pracovník dostal. Za rok 2013 se největší odměny dočkal tehdejší 1. náměstek Daniel Volák za „dobré zvládnutí realizace prezidentské amnestie včetně plnění koordinační role ministerstva spravedlnosti". K běžnému platu dostal 307 100 korun.

Loni pak největší odměnu získal náměstek úseku mezinárodních vztahů Petr Jäger za „nadstandardní plnění úkolů nad rámec pracovních povinností". Za to obdržel odměnu 180 000 tisíc. Bonus k platu získal také sám ministr Pelikán, který byl v roce 2014 1. náměstkem justičního a legislativního úseku. Za nadstandardní výkony si přišel na dalších 90 tisíc.

Celá tabulka je zde.

Na Pelikánovo zveřejnění na Twitteru zareagoval i ministr dopravy Dan Ťok, který upozornil, že jeho resort tyto informace zveřejnil už v únoru. Náměstci na jeho ministerstvu si přijdou na více než 80 tisíc, dalších minimálně 110 tisíc za loňský rok získali na odměnách. Vrchní ředitelé si pak vydělají mezi 70 a 75 tisíci.

Celá tabulka je zde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky