Snížení daní a tisícové slevy? Babiš má plán

Zákon o evidenci tržeb vyvolal u některých podnikatelů vlnu nevole a opozice jej dokonce považuje za způsob, jakým chce vláda šikanovat živnostníky. Ministerstvo financí proto zákon oproti původní verzi upravilo, čímž reaguje na diskuzi v rámci připomínkového řízení.

Andrej Babiš
reklama

Hnutí ANO upozorňuje, že zákon je nadále koncipován plošně. Vyhláška ale dočasně vyjímá z povinnosti evidovat tržby všechny činnosti s výjimkou ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. Na další činnosti bude aplikace zákona rozšířena postupně v návaznosti na výsledky rizikové analýzy Finanční správy.

Ze zákona byla například odstraněna povinnost zákazníka převzít účtenku. Ministerstvo financí se rozhodlo omezit pouze na pozitivní motivaci zákazníků k přebírání účtenek. "Mnohem účinnější než pokuty bude, když se nám podaří vysvětlit základní cíl elektronické evidence, kterým je konec diskriminace poctivých podnikatelů," uvedl na webu strany ministr financí Andrej Babiš.

Zásadní změny doznal i systém sankcí. Uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti je pojímáno pouze jako předběžné opatření, které bude možné využít dočasně, a to do doby sjednání nápravy. "Chceme dát jasně najevo, že není cílem Finanční správy poškodit poplatníkům jejich podnikání", podotkla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová. "Zároveň však musí existovat opatření, které Finanční a Celní správě umožní účinně a efektivně zasáhnout, když se někteří rozhodnou zákon nerespektovat," dodala.

Doprovodný zákon také předpokládá snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou daně na alkohol, tabákové výrobky a doplňkový sortiment. "Opatřením chceme narovnat nesystémovou stávající úpravu, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou patnáctiprocentní sazbou, ale prodávají s jedenadvacetiprocentní," vysvětluje Hornochová s tím, že cílem tohoto opatření je také zmírnění případného nárůstu cen v tomto segmentu.

Ministerstvo navíc podle hnutí ANO počítá s jednorázovou slevou ve výši 5000 Kč pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby podle Zákona o evidenci tržeb, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim v souvislosti s účinností zákona mohou nastat.

Do zákona také byla vložena úprava účtenkové loterie, při jejíž přípravě Ministerstvo financí zohlední dobré i špatné zkušenosti ze zahraničí tak, aby plnila roli motivačního nástroje. "Zvažujeme spíše nepravidelné, tematické nebo regionálně zaměřené loterijní kampaně", uzavřela náměstkyně.

Témata: daně | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky