Rauty, levné jídlo a luxusní auta. Jak si žijí europoslanci?

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach ve své volební kampani tvrdil, že si posvítí na euronesmysly. Taky se tu snažím prosadit myšlenku dobrovolného eura, ale ne všechno tady funguje, přiznává Mach.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Například taková věc, jako v České republice byla nezapomenutelné opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD je v Evropské unii běžnou praxí. „V Evropském parlamentu vládnou dohromady pravicoví lidovci se socialisty. To je pravicová zrada. Zejména, když se podíváte na to, co odsud vychází," myslí si Mach. Unie není až tak moc demokratická, jak by se na první pohled mohlo zdát. „My poslanci tu nemáme právo navrhovat zákony. To smí jen Evropská komise. Přitom v České republice to poslanci mohou," nelíbí se mimo jiné českému europoslanci.

„Skoro každý den se tu koná nějaký raut od lobbyistů, posílají i dárky, zvou na neplacené společenské akce. Poslanci tu také mají svůj exkluzivní vstup do budovy s modrým kobercem a luxusní taxi vždy k dispozici. Připomíná to skoro novodobou šlechtu," popisuje běžný život europoslance předseda Svobodných. Není proto podle něj divu, že europoslanci zapomínají na běžné lidi a mají na ně z té výšky pokřivený pohled. Poslanci navíc neplatí za obědy DPH. „Unie je vůbec stát ve státě a je vlastně takovým daňovým rájem, minimálně pro své zaměstnance. A to proti daňovým rájům bojuje. Asi nechce konkurenci," říká ironicky Mach.

Nejzoufalejší je ale podle českého europoslance pravidelné čtvrteční hlasování ve Štrasburku. „Hlasuje se většinou během půl hodiny o desítkách návrhů typu, ať se Turci nezapomínají starat o řecké hroby, až po vyslovení pohoršení nad zabíráním půdy v Tanzanii," popisuje Mach a dodává, že Evropa má sama dost svých hospodářských problémů a přitom ještě předstírá, že řeší problémy celého světa.

Aktivita poslanců se pak prý hodnotí především podle toho, kolik podepíší prohlášení. „Jsou tu borci, kteří jich podepsali už stovky," říká Mach s tím, že onu aktivitu většinou hlídají nějaké neziskové organizace. „Možná už všichni znáte cirkus Evropa, jehož pravidelné stěhování se všemi zaměstnanci z Bruselu do Štrasburku stojí ročně daňové poplatníky asi 6 miliard korun," uvedl europoslanec s tím, že mu to tak drásá nervy, že i přesto musí tento známý fakt připomenout.

„Když se přihlásím do debaty na zasedání, je normální, že na mě přijde řada až v deset večer. Sál je vesměs prázdný jako vždy, a tak tam mluvím sám pro sebe. Prostě žádná debata, a to je parlament od slova parler - v rozhovoru mluvit," říká Mach s tím, že Evropský parlament je v tomto směru spíše neparlament. „Každopádně je jasné, že mým cílem je náš český parlament, abych mohl věci opravdu měnit," přidal na závěr Mach svoje plány do budoucna.

Témata: EU | europoslanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky