Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutoři si k vám nesmí dovolit vše! Rady, jak se bránit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: exekuce-nemovitosti.cz

Exekuce je noční můrou mnohých lidí. Pokud vám hrozí návštěva exekutorů, připravte se na ni. Co všechno si soudní exekutoři mohou dovolit k dlužníkům?

Na co mají exekutři právo, a co by naopak dělat neměli, ujasnil pro web TN.cz  advokát, zabývající se problematikou procesního práva, Pavel Kolesár.

Exekutoři musí mít k prokázání svojí činnosti průkaz exekutora a pověřovací listinu, kterou vydává soud a opravňuje tím daného exekutora k vykonání exekuce. V případě, že by nastalo podezření, že se jedná o podvodníka, je nutné hned zavolat policii. 

- Pokud má exekutor podložené důkazy, že se v nemovitostech nachází dlužník, je možné, aby tam vstoupil i bez přítomnosti dlužníka nebo vlastníka nemovitosti a konal svoji práci. V případě pochybení, může exekutora čekat kárné řízení.

- Exekutor v případě neoprávněného vniknutí do nemovitosti bez přítomnosti dlužníka zodpovídá za všechny škody, které jsou přímé (odvrtání zámku) i nepřímé (nezabezpečení, vykradení bytu).

- Majetek nemůže být dlužníkovi zabaven, pokud není jeho a jednoznačně se prokáže, že ho kupovala například osoba, která sdílí s dlužníkem nemovitost.

- V případě, že exekutor zabaví majetek, u kterého nelze jednoznačně určit, komu patří, musí poučit vlastníka věci o právu, že může podat žalobu o vyloučení dané věci z exekučního řízení. To dále postupuje soudu, který řeší vlastnictví a rozhodne na základě podložených informací, komu věc patří.

- Obecně platí, že exekutor zabaví veškerý majetek, který má určitou hodnotu a není specificky vyloučen (nesmí tedy zabavit věci citové hodnoty nebo obvyklé k užívání, jako je například toaleta či umyvadlo).

Exekutor vám například nesmí zabavit majetek, který potřebujete vy nebo vaše rodina každodenně nebo majetek, který potřebujete ke své práci:

1) běžné oblečení - avšak ne luxusní, vybavení domácnosti jako je postel, lednice nebo třeba pračka

2) snubní prsteny

3) zdravotnické potřeby, bez kterých se neobejdete vzhledem k nemoci nebo zdravotnímu handicapu

4) hotovost ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce

5) domácí zvíře 

Exekutoři naopak mají pravomoc vstoupit do nemovitosti i bez přítomnosti vlastníka, udávat pokyny, aby dlužník nebránil exekuci, danou věc pomocí nálepky exekučně zabaveno zajistit, nebo přímo danou věc rovnou odvézt a umístit do skladu.

Témata:  exekuce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy