Větší kontrola. Dostanou neplatiči výživného elektronické náramky?

Stovky miliónů korun. Tolik dluží neplatiči v Česku svým bývalým partnerům na výživném. Hnutí ANO teď na ně začalo plést bič. Má mít podobu elektronických náramků.

Ilustrační fotografie
reklama

Soudem určené výživné na děti jim na účet nechodí. Tisíce matek, ale i otců se tak den co den ocitají v těžké finanční situaci. Jejich jediná možnost je obrátit se na policii. Ani ta ale mnohdy s dlužníkem nehne. Ten pak může skončit ve vězení.

Označkujte neplatiče výživného! S tímto návrhem přišla poslankyně Radka Maxová za hnutí ANO, která tak chce bojovat s lidmi, kteří neplatí na své děti. V tom patříme vůbec k nejhorším v Evropě. A jak by vypadalo ono značkování? Šlo by o elektronický náramek, ten by kontroloval, jestli neplatič chodí do práce a vydělává.

Náramky by podle poslankyně Maxové měly dostat dlužníky pod kontrolu. Neplatiči totiž často tvrdí, že nemají peníze, přitom ale pracují načerno. Podpořili by takový návrh poslanci?

Za posledních deset let se vymahatelnost výživného v České republice nezlepšila. Do hry se tak vrací i další možnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí oprášilo zákon, podle kterého by nezaplacené alimenty hradil stát a pak by je sám na dlužnících vymáhal. Zákon by ale určitě nepomohl státní kase. Ta by ročně přišla řádově o stovky milionů korun.

Témata: děti | Alimenty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky