S důchodci je problém. Ministerstvo musí zakročit

Seniorů v České republice přibývá a kapacita domovů pro seniory zdaleka nedosahuje počtu žádostí o jejich služby. Vznikají tak soukromá zařízení, z nichž některá nejsou registrovaná a porušují pravidla. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto v souvislosti s novelou o sociálních službách zvýší kontroly ve státních zařízeních.

Ilustrační fotografie
reklama

Čeká televize upozornila, že v uplynulém roce dostaly od krajských úřadů pokutu tři firmy celkem za necelého půl milionu korun. Pokutu 150 tisíc korun dostalo například zařízení pro seniory nedaleko Prahy, které nemělo registraci. Zhruba poloviční pokutu dostala společnost AS-senior za poskytování služby na Karvinsku.

Provozovatelé podle ČT často nabízejí službu, přestože mají pouze živnostenský list. Ve skutečnosti se tak jedná o ubytovny nebo hotely, které se za domovy důchodců jen vydávají a seniorům neposkytují zdravotnickou péči. Kraje nyní řeší dvě desítky nových případů.

Na podmínky některých zařízení upozorňuje i ombudsmanka Anna Šabatová, jejíž institut odhalil sedm nelegálních zařízení, kde docházelo k omezování osobní svobody. Senioři byli k postelím přivazování a dokonce i okrádáni.

Do měsíce vydá souhrnnou zprávu, se kterou se chce obrátit přímo na kabinet Bohuslava Sobotky. "Nejde jen o represi. Vláda musí investovat víc peněz do sociálních služeb," řekla televizi Šabatová.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky