Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš prý není tak skvělý. Tady je důkaz

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Důvěryhodnost ministra financí Andreje Babiše v očích veřejnosti stále roste a šéf hnutí ANO se pravidelně umisťuje na vedoucích příčkách různých žebříčků popularity. Podle expremiéra Jiřího Paroubka ale ve skutečnosti Babiš není tak skvělý národohospodář.

Paroubek přiznává, že současná vláda je oproti dvěma předcházejícím pravicovým vládám nepochybně posunem k lepšímu, avšak některé médii tolik oslavované kroky této vlády nejsou podle něj tak velkolepé, jak by se ze stránek novin mohlo zdát.

"Média poněkud mytizují postavu Andreje Babiše a dělají z něho někoho, kdo z neplatičů daní a jiných šibalů vytřepává peníze, které patří do státní pokladny. Tento svůj mýtus podpořila média konečnými čísly. Za jedenáct měsíců roku 2014 stát vykázal deficit 68,9 miliard korun, takže na konci roku je reálné očekávat deficit 80 – 90 miliard korun, což je mnohem lepší zpráva než plánovaný deficit 112 miliard korun," tvrdí.

Při podrobnějším pohledu na tato čísla ale vzdor mýtu prý zjistíme, že tento příznivý vývoj není způsoben útokem na neplatiče daní pomocí týmu Kobra a podobně.

"Rozpočtové příjmy státu meziročně vzrostly za posledních jedenáct měsíců o 38,3 miliardy korun, tedy o 4 %. To je slušný výsledek. 24,9 miliard korun z této částky však představuje v podstatě jednorázové příjmy. Jedná se o:

Převod 10,3 miliard korun z privatizačního účtu (likvidace FNM) do příjmů kapitoly všeobecné státní pokladny Příjem 8,5 miliardy korun z prodeje kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE Příjmy z EU, které jsou meziročně o 6,1 miliardy korun vyšší

Pokud tedy tyto částky od 38,3 miliard korun odečteme, získáme hodnotu 13, 4 miliardy korun, a to už zdaleka tak oslnivá částka není. I proto, že výdaje státu meziročně zaznamenaly nárůst o 27,8 miliard korun," píše Paroubek ve svém komentáři.

Dodává, že nebýt neopakovatelných jednorázových příjmů státního rozpočtu, museli bychom i na konci letošního roku očekávat trojciferný deficit.

Témata:  Jiří Paroubek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy