Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bakalova OKD hodlá i nadále snižovat stavy zaměstnanců, upozorňuje expremiér

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nekonečné problémy Bakalovy NWR nadělají v příštím roce vrásky několika stovkám zaměstnanců OKD, říká pro MoneyMAG.cz expremiér Jiří Paroubek. Podle mluvčího dolů OKD se 500 – 600 zaměstnanců dotknou tzv. „přirozené odchody“ (např. do důchodu), a další propouštění bude záviset na vývoji situace na trhu.

"OKD má v současnosti kolem jedenácti tisíc zaměstnanců, ale ještě loni tato společnost zaměstnávala zhruba o tisíc lidí více. OKD je pro Moravskoslezský kraj naprosto zásadním zaměstnavatelem, a proto, když firma loni prohlásila, že zavře prodělečný Důl Paskov, stát se dohodl s NWR, aby těžba v dole pokračovala až do roku 2017 – přičemž vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky", podotýká Jiří Paroubek. 

Začátkem června dokonce ministr průmyslu a obchodu Mládek v médiích prohlásil, že pokud by byla společnost OKD na prodej, zvážil by stát její odkup – a to právě s ohledem na obrovský počet lidí, které potápějící se společnost zaměstnává, popisuje expremiér situaci v OKD. 

"Takový krok by krásně ukončil kolečko společnosti OKD, jejímž majitelem se v roce 2004 v privatizaci stal právě Z. Bakala. Ten OKD získal za cenu nižší, než byla podle odhadů cena 44 000 bytů, které získal společně s firmou. Ty se zavázal odprodat jejich nájemníkům, a to za ceny, které by pro ně byly výhodné. Svůj slib (a závazek ze smlouvy) však nedodržel a společnost OKD navíc dovedl až do současného velmi špatného stavu, kdy dochází k téměř neustálému propouštění zaměstnanců. Ti pak, pokud jsou nájemníky Bakalových bytů, aby dokázali zaplatit běžné tržní nájemné, které v bytech OKD platí, žádají na úřadech práce o příspěvek na bydlení – a ten se tak dostává do rukou onoho známého filantropa Z. Bakaly…", zakončil myšlenku Jiří Paroubek.

Témata:  Jiří Paroubek OKD Zdeněk Bakala

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy