Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bakalova OKD hodlá i nadále snižovat stavy zaměstnanců, upozorňuje expremiér

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nekonečné problémy Bakalovy NWR nadělají v příštím roce vrásky několika stovkám zaměstnanců OKD, říká pro MoneyMAG.cz expremiér Jiří Paroubek. Podle mluvčího dolů OKD se 500 – 600 zaměstnanců dotknou tzv. „přirozené odchody“ (např. do důchodu), a další propouštění bude záviset na vývoji situace na trhu.

"OKD má v současnosti kolem jedenácti tisíc zaměstnanců, ale ještě loni tato společnost zaměstnávala zhruba o tisíc lidí více. OKD je pro Moravskoslezský kraj naprosto zásadním zaměstnavatelem, a proto, když firma loni prohlásila, že zavře prodělečný Důl Paskov, stát se dohodl s NWR, aby těžba v dole pokračovala až do roku 2017 – přičemž vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky", podotýká Jiří Paroubek. 

Začátkem června dokonce ministr průmyslu a obchodu Mládek v médiích prohlásil, že pokud by byla společnost OKD na prodej, zvážil by stát její odkup – a to právě s ohledem na obrovský počet lidí, které potápějící se společnost zaměstnává, popisuje expremiér situaci v OKD. 

"Takový krok by krásně ukončil kolečko společnosti OKD, jejímž majitelem se v roce 2004 v privatizaci stal právě Z. Bakala. Ten OKD získal za cenu nižší, než byla podle odhadů cena 44 000 bytů, které získal společně s firmou. Ty se zavázal odprodat jejich nájemníkům, a to za ceny, které by pro ně byly výhodné. Svůj slib (a závazek ze smlouvy) však nedodržel a společnost OKD navíc dovedl až do současného velmi špatného stavu, kdy dochází k téměř neustálému propouštění zaměstnanců. Ti pak, pokud jsou nájemníky Bakalových bytů, aby dokázali zaplatit běžné tržní nájemné, které v bytech OKD platí, žádají na úřadech práce o příspěvek na bydlení – a ten se tak dostává do rukou onoho známého filantropa Z. Bakaly…", zakončil myšlenku Jiří Paroubek.

Témata:  Jiří Paroubek OKD Zdeněk Bakala

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.