Expremiér vzkazuje poslancům: Vyšší platy? Kroťte se a nelžete

Základní plat řadového poslance či senátora by měl v příštím roce vzrůst o 8100 Kč na 64.000 Kč. To es však nelíbí expremiérovi Jiřímu Paroubkovi, který politikům vzkazuje, aby přestali balamutit veřejnost.

Jiří Paroubek
reklama

Zvýšení základního platu poslanců doporučil sněmovní rozpočtový výbor a většina zástupců poslaneckých klubů ve výboru toto řešení podpořila. TOP 09 a ODS dohodu sice kritizují, ale podpoří ji také.

Vedení ČSSD pro změnu požaduje, aby do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka.

Jeden z jeho předchůdců, Jiří Paroubek, ale podotkl, že v úvodu diskusí o zvýšení poslaneckých platů byla přitom řeč o symbolickém navýšení ve výši jednoho procenta.

"Návrh rozpočtového výboru sice 14,4 krát převyšuje původní nápad, ale předsedové jednotlivých poslaneckých klubů se shodují v tom, že je třeba, aby zákon upravující poslanecké platy do konce roku prošel legislativním procesem, jinak platy ústavních činitelů od ledna vzrostou o 26 procent," podotýká.

Rovněž upozorňuje, že státním zaměstnancům od ledna příštího roku po dlouhé odmlce způsobené „úspornou" politikou předchozích pravicových vlád vzrostou platy o 3,5 %. "Předseda vlády B. Sobotka navrhuje, aby o stejnou procentní část vzrostly také platy ústavních činitelů. To je podle mého rozumný postoj. Není absolutně žádný důvod k tomu, aby poslancům, senátorům a soudcům vzrostl plat více než ostatním veřejným zaměstnancům," schvaluje premiérův postoj Paroubek.

Závěrem svého komentáře dodává, že by poslanci měli přesta oklamávat veřejnost. "Poslanci by se podle mého měli vrátit k realitě, přestat veřejnost balamutit tím, že když si neschválí růst platů o 14,4 %, vzroste jim o 26 %, a schválit zvýšení svých platů maximálně ve výši 3,5 %, jak prosazuje B. Sobotka," uzavřel Paroubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky