Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expremiér vzkazuje poslancům: Vyšší platy? Kroťte se a nelžete

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Základní plat řadového poslance či senátora by měl v příštím roce vzrůst o 8100 Kč na 64.000 Kč. To es však nelíbí expremiérovi Jiřímu Paroubkovi, který politikům vzkazuje, aby přestali balamutit veřejnost.

Zvýšení základního platu poslanců doporučil sněmovní rozpočtový výbor a většina zástupců poslaneckých klubů ve výboru toto řešení podpořila. TOP 09 a ODS dohodu sice kritizují, ale podpoří ji také.

Vedení ČSSD pro změnu požaduje, aby do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka.

Jeden z jeho předchůdců, Jiří Paroubek, ale podotkl, že v úvodu diskusí o zvýšení poslaneckých platů byla přitom řeč o symbolickém navýšení ve výši jednoho procenta.

"Návrh rozpočtového výboru sice 14,4 krát převyšuje původní nápad, ale předsedové jednotlivých poslaneckých klubů se shodují v tom, že je třeba, aby zákon upravující poslanecké platy do konce roku prošel legislativním procesem, jinak platy ústavních činitelů od ledna vzrostou o 26 procent," podotýká.

Rovněž upozorňuje, že státním zaměstnancům od ledna příštího roku po dlouhé odmlce způsobené „úspornou" politikou předchozích pravicových vlád vzrostou platy o 3,5 %. "Předseda vlády B. Sobotka navrhuje, aby o stejnou procentní část vzrostly také platy ústavních činitelů. To je podle mého rozumný postoj. Není absolutně žádný důvod k tomu, aby poslancům, senátorům a soudcům vzrostl plat více než ostatním veřejným zaměstnancům," schvaluje premiérův postoj Paroubek.

Závěrem svého komentáře dodává, že by poslanci měli přesta oklamávat veřejnost. "Poslanci by se podle mého měli vrátit k realitě, přestat veřejnost balamutit tím, že když si neschválí růst platů o 14,4 %, vzroste jim o 26 %, a schválit zvýšení svých platů maximálně ve výši 3,5 %, jak prosazuje B. Sobotka," uzavřel Paroubek.

Témata:  poslanecká sněmovna Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.