Vstup do eurozóny? Ekonomická vlastizrada, míní europoslanec

V Senátu proběhlo slyšení o případném přijetí eura. Vliv na něj měla Petice pro korunu, která bojuje za zachování české měny. ODS, která projekt zaštiťuje, je s výsledkem spokojená.

Ilustrační fotografie
reklama

Veřejné slyšení o aspektech a rizicích přijetí eura proběhlo včera. Kromě zástupců Senátu se ho účastnili i členové Evropského parlamentu, ministerstva financí a nezávislí ekonomové.

"Petici pro korunu podepsaly desetitisíce občanů a další tisíce ji podpořily na sociálních sítích. Dnešní veřejné slyšení v Senátu dokazuje, jak byl tento projekt úspěšný," vyjádřil svou spokojenost předseda ODS Petr Fiala.

Před případným zavedením eura je podle něj nutná hluboká a zejména veřejná diskuse. "Vláda by neměla pokračovat v nezvratných krocích, které vedou k přijetí, eura, ale má dát lidem možnost, aby sami rozhodli, jestli se chtějí vzdát koruny a akceptovat euro se všemi výhodami a nevýhodami, které přijetí společné měny má," řekl.

Slovenský europoslanec Richard Sulík vzpomínal na zkušenost své země s přijetím evropské měny. "Po přijetí eura na Slovensku vzniklo mnoho problémů a ukázaly se desítky konstrukčních vad, i to, že klíčoví partneři nedodržují dohody. Vstoupit teď do eurozóny po všem, co se událo, se z mého pohledu přibližuje ekonomické vlastizradě," míní.

Situace se změnila, chceme výjimku

"Rád jsem tuto petici v Senátu převzal. Je důležitá, protože přijetí eura je při tak změněných podmínkách nutné velmi pečlivě vyhodnotit, abychom zabránili poškození našich zájmů," dodal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Od doby vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2003 se situace v eurozóně výrazně změnila a vznikly nové závazky právní, věcné a finanční, které v době našeho vstupu neexistovaly," řekl europoslanec Jan Zahradil a dodal, že tento fakt Českou republiku opravňuje k žádosti o přehodnocení původního závazku připojení k eurozóně.

Odpůrci eura, podepsaní pod Peticí pro korunu, zdůrazňují například celkové zdražení, přijetí dluhu ostatních zemí ve výši 350 miliard korun, znehodnocení úspor či ztrátu možnosti rozhodovat o vlastní měnové politice jako důvody, proč zachovat současnou měnu.

Pro Českou republiku žádají trvalou výjimku z přijetí eura. Tu mají v současnosti Velká Británie a Dánsko. Před jednáním o výjimce by ale prý muselo proběhnout referendum, které by ukázalo, zda Češi euro chtějí nebo ne.

Témata: EUR | Eurozóna

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky