Euro nebo koruna: Po čem sáhne Česko?

Na zítřejším slyšení senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se bude probírat otázka měny. Petice, volající po zachování koruny, totiž získala dostatek podpisů k tomu, aby se jí Senát musel zabývat.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Petice pro korunu, jak se iniciativa nazývá, nasbírala celkem 40 497 "papírových" podpisů a k tomu 24 133 podpisů on-line. Hravě tak překonala hranici 10 tisíc podpisů nutných k projednání petice v Senátu. Celý projekt probíhá pod záštitou ODS.

Mezi argumenty odpůrců eura patří například celkové zdražení, přijetí dluhu ostatních zemí ve výši 350 miliard korun, znehodnocení úspor či ztráta možnosti rozhodovat o vlastní měnové politice. Petice nesouhlasí s názorem, že přijetí eura je ukazatelem ekonomické vyspělosti či výsledků transformace postkomunistických států.

"Kdybychom podobným argumentům v minulosti podlehli, potýkali bychom se dnes s podobnými problémy jako všichni členové eurozóny, kteří musí přispívat na krachující ekonomiky na jižním křídle Unie, nebo bychom krachovali také," říkají organitázoři petice.

Zavedení společné měny také považují za omezení suverenity České republiky. "Jsme toho názoru, že přijetí eura není pro Českou republiku přínosné ani vzhledem k současné krizi této společné měny. Vycházíme přitom z přesvědčení, že zavedení eura by jednoznačně poškodilo českou ekonomiku," vysvětlují.

Referendum o trvalé výjimce

Česká republika se k přijetí eura zavázala samotným vstupem do Evropské unie. Odpůrci společné měny argumentují tím, že eurozóna se od té doby dramaticky změnila a vláda by proto měla vyjednat trvalou výjimku, aby ČR euro přijímat nemusela. Takové opatření mají v současnosti Velká Británie a Dánsko. V Čechách by prý mělo jednání o výjimce předcházet referendum, aby bylo jasné, zda lidé společnou měnu chtějí.

Nedávná finanční krize prý ukázala omezené možnosti zemí se společnou měnou, například co se týče reakcí na hospodářské šoky. Postižené země bez měnové politiky mohou prý jít pouze cestou vnitřní devalvace.

"Například v Lotyšsku tento krok vedl ke skokovému pádu mezd o desítky procent, k nezaměstnanosti a k emigraci desetiny populace. Další odstrašující příklad nabízí Řecko. Bez vnitřní devalvace se nezotaví ani Španělsko a Portugalsko," říkají odpůrci eura.

Zítřejší senátní slyšení začíná v 10 hodin. Účastnit se ho budou ekonomové Josef Šíma a Richard Sulík, europoslanec Jan Zahradil, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR Oldřich Dědek a další.

Témata: CZK | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky