Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč poslanci nechodí do práce? Mají tato vysvětlení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Schůze Poslanecké sněmovny musela být včera rozpuštěna kvůli nedostatenému počtu přítomných poslanců - bylo jich 39. Vysoká absence byla vysvětlena tím, že se schůze původně ani neměla konat. Diskuse o nepřítomnosti poslanců proběhla v pořadu Události, komentáře.

"Já myslím, že dnes hodně poslanců v práci bylo," řekl Stanjura. "Někteří byli v sále, někteří byli v předsálí, probíhal plánovaný seminář, někteří z poslanců byli na zastupitelstvech měst a obcí, kde byla ustavující zasedání. Původně neměl být týden, kdy zasedá Poslanecká sněmovna, tak se to prostě nějak sešlo ze všech stran a bylo nás tam skutečně málo," dodal.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka souhlasil se Stanjurou v tom, že poslanci do práce chodí. "Nicméně si myslím, že to je na zodpovědnosti každého poslance, a jak říkal pan kolega Stanjura, nějak se to sešlo, nebo spíše nesešlo," řekl.

"Základní příčina je v tom, že už to byl třetí týden Poslanecké sněmovny, nebyl vůbec plánovaný, takže každý počítal s tím, že bude dělat něco jiného," soudí předseda hospodářského výboru Ivan Pilný.

Podle Stanjury se poslanci nemají hodnotit pouze podle docházky a přítomnosti, ale podle toho, co odvede ve výborech, jak často na Sněmovně vystupuje či zda pořádá semináře a interpeluje.

"Tento týden běží tři schůze. To se těžko vysvětluje, ale ráno začne 20. schůze, po jejím konci bude pokračovat 21. schůze a pokud to všechno stihneme, bude 19. schůze," řekl Stanjura s tím, že je velmi těžké připravit se na každý den a i premiér je podle něj dezorientován a někdy neví, která schůze právě probíhá.

Chvojka ale nesouhlasí. Podle něj je několik schůzí v jednom týdnu běžná záležitost a nikdo dezorientovaný není. "Je to mechanismus, kterým lze docílit toho aby ty zákony, které chceme přijmout, byly přijaty," řekl.

Témata:  poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy