Potraviny zase zdražily. Podívejte, co nejvíce +PŘEHLED

Přijde vám, že potraviny neustále zdražují? Podívejte se na velké srovnání cen vybraných výrobků. Za poslední rok vůbec nejvíce zdražila rajčata a šunkový salám, naopak nejvíce zlevnily brambory nebo cukr.

Ilustrační fotografie
reklama

Kilogram rajčat je oproti loňsku dražší o více než 12 korun, šunkový salám o 8, banány o 5. Naopak oproti stejnému období loni, výrazně zlevnily brambory, které jsou téměř o polovinu levnější než před rokem. Levnější je také například eidam, cukr nebo jablka.

Podle dat Českého statistického úřadu jsou rajčata nejdražší na jižní Moravě, kde kilogram v průměru stojí bezmála 50 korun, nejlevněji je pak koupíte na Olomoucku, v průměru za ně zaplatíte o 12 korun méně (37,46 Kč) než právě v Jihomoravském kraji.

Velký přehled zde

Mezi jednotlivými kraji jsou u potravin velké rozdíly, v některých regionech za ně totiž zaplatíte až o více než 20 korun více. Týká se to například zadního hovězího, ve Středočeském kraji za kilogram v průměru zaplatíte 214,86 koruny, na severní Moravě "jen" 194,97 koruny. Velké rozdíly jsou ale i v cenách másla. Nejdražší je opět ve středních Čechách a nejlevnější v Moravskoslezském kraji. Rozdíl na kilogramu másla je více než 27 korun, u kostky už to není tak markantní - necelých 7 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky