Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potraviny zase zdražily. Podívejte, co nejvíce +PŘEHLED

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Přijde vám, že potraviny neustále zdražují? Podívejte se na velké srovnání cen vybraných výrobků. Za poslední rok vůbec nejvíce zdražila rajčata a šunkový salám, naopak nejvíce zlevnily brambory nebo cukr.

Kilogram rajčat je oproti loňsku dražší o více než 12 korun, šunkový salám o 8, banány o 5. Naopak oproti stejnému období loni, výrazně zlevnily brambory, které jsou téměř o polovinu levnější než před rokem. Levnější je také například eidam, cukr nebo jablka.

Podle dat Českého statistického úřadu jsou rajčata nejdražší na jižní Moravě, kde kilogram v průměru stojí bezmála 50 korun, nejlevněji je pak koupíte na Olomoucku, v průměru za ně zaplatíte o 12 korun méně (37,46 Kč) než právě v Jihomoravském kraji.

Velký přehled zde

Mezi jednotlivými kraji jsou u potravin velké rozdíly, v některých regionech za ně totiž zaplatíte až o více než 20 korun více. Týká se to například zadního hovězího, ve Středočeském kraji za kilogram v průměru zaplatíte 214,86 koruny, na severní Moravě "jen" 194,97 koruny. Velké rozdíly jsou ale i v cenách másla. Nejdražší je opět ve středních Čechách a nejlevnější v Moravskoslezském kraji. Rozdíl na kilogramu másla je více než 27 korun, u kostky už to není tak markantní - necelých 7 korun.

Témata:  potraviny ceny potravin

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.