Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potraviny zase zdražily. Podívejte, co nejvíce +PŘEHLED

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Přijde vám, že potraviny neustále zdražují? Podívejte se na velké srovnání cen vybraných výrobků. Za poslední rok vůbec nejvíce zdražila rajčata a šunkový salám, naopak nejvíce zlevnily brambory nebo cukr.

Kilogram rajčat je oproti loňsku dražší o více než 12 korun, šunkový salám o 8, banány o 5. Naopak oproti stejnému období loni, výrazně zlevnily brambory, které jsou téměř o polovinu levnější než před rokem. Levnější je také například eidam, cukr nebo jablka.

Podle dat Českého statistického úřadu jsou rajčata nejdražší na jižní Moravě, kde kilogram v průměru stojí bezmála 50 korun, nejlevněji je pak koupíte na Olomoucku, v průměru za ně zaplatíte o 12 korun méně (37,46 Kč) než právě v Jihomoravském kraji.

Velký přehled zde

Mezi jednotlivými kraji jsou u potravin velké rozdíly, v některých regionech za ně totiž zaplatíte až o více než 20 korun více. Týká se to například zadního hovězího, ve Středočeském kraji za kilogram v průměru zaplatíte 214,86 koruny, na severní Moravě "jen" 194,97 koruny. Velké rozdíly jsou ale i v cenách másla. Nejdražší je opět ve středních Čechách a nejlevnější v Moravskoslezském kraji. Rozdíl na kilogramu másla je více než 27 korun, u kostky už to není tak markantní - necelých 7 korun.

Témata:  potraviny ceny potravin

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.