Krizový scénář: Pokud Bakala zavře OKD, nastane prý peklo

Příští týden by se měla podepsat smlouva, podle níž dostane Důl Paskov od státu 600 milionů. Bulvární deník Blesk píše, že pokud by si to stát rozmyslel, majitel dolu Zdeněk Bakala by mohl zavřít nejen Důl Paskov, ale rovnou i celé OKD.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle informací deníku vypracovalo možné scénáře vývoje, z nichž ten nejhorší by připravil stát o 4 miliardy. Mluví se v něm o 50 tisících nových nezaměstnaných, protože o práci by přišly desítky tisíc lidí z návazných firem.

Hrozivé dopady tohoto scénáře potvrdil deníku mluvčí OKD Marek Síbrt. "Společnost OKD přímo či nepřímo zajišťuje více než desetinu pracovních míst v kraji. Na Karvinsku, kde bydlí nejvíce zaměstnanců OKD, je tento podíl ještě vyšší ... Za uplynulé dva roky ceny koksovatelného uhlí na světovém trhu klesly o více než polovinu, u energetického uhlí o více než třetinu a na celém světě byly zavřeny stovky černouhelných dolů," tvrdí Síbrt.

"Takový počet nových nezaměstnaných kvůli konci OKD by byl nejen pro kraj, ale pro celou republiku katastrofa. Horníci budou mít velké potíže sehnat nové pracovní uplatnění a následné nepokoje, spojené s akcemi odborů, mohou oslabit celou vládu," říká děkan Obchodně podnikatelské fakulty SLU v Karviné Pavel Tuleja.

S odkazem na ministerstvo tak podle deníku hrozí kromě 50 tisíc nových nezaměstnaných také radikalizace zaměstnanců sektoru po celé ČR, více alkoholiků a gamblerů v kraji, přetíženost policie a úřadů a mimo jiné také tisíce nezaopatřených dětí.

Témata: CZK | OKD | Bakala, Zdeněk

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky