Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek: Ekonomický vývoj ČR není nyní možné predikovat

Podle Miroslava Kalouska (TOP09) v současné době kvůli zpomalení ekonomiky eurozóny není možné přesněji určit vývoj českého hrubého domácího produktu (HDP) v příštím roce. Ministr financí a místopředseda strany TOP 09 to uvedl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Kalousek připomněl, že rozpočet na příští rok počítá s dubnovou prognózou ministerstva financí. Ta předpokládala růst HDP o 2,3 procenta, v červenci ministerstvo financí výhled růstu ještě o 0,2 procentního bodu zvýšilo. „V tuto chvíli ale hrozí české ekonomice zpomalení, s nejvyšší pravděpodobností bude ekonomický růst nižší. Na vině je hospodářské zpomalení v členských zemích eurozóny,“ upozornil.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že prognóza ministerstva financí na příští rok vzhledem k zpomalení ekonomiky eurozóny bude příliš optimistická. „Potřebujeme realistický odhad vývoje ekonomiky,“ zdůraznil předseda ČSSD. Kvůli turbulencím a nestabilitě finančních trhů by podle něj vláda měla zrušit či odložit daňovou reformu a druhý pilíř, současně by měla zakročit i proti švarc systému.

Podle Sobotkova názoru by se vláda měla zejména soustředit na finance pocházející z fondů Evropské unie (EU) a na situaci na pracovním trhu. Radek Špicar, viceprezident pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost ze Svazu průmyslu a dopravy se vyslovil pro diverzifikaci exportu. Česká republika by se v této otázce měla soustředit zejména na region Jihovýchodní Asie, Kazachstán či Rusko. Praha by měla posílit i ekonomickou diplomacii. „Je to úkol na řadu let,“ poznamenal k diverzifikaci vývozu Sobotka.

Sobotka vyslovil souhlas se zavedením daně z finančních transakcí, který v tomto týdnu navrhl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Podle jeho názoru by tato daň představovala dobrý zdroj financí na boj proti rozpočtovým deficitům. Předseda ČSSD je i pro harmonizaci daňového základu v rámci eurozóny. „Je to dobrá prevence proti daňové soutěži, která vede k vysokým schodkům,“ dodal.

S návrhem Sarkozyho a Merkelové ale nesouhlasí Kalousek, podle kterého by silnější koordinace hospodářské politiky a harmonizace přímých daní vedla k ztrátě nejen rozpočtové ale i státní suverenity.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.