Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonom varuje před eurem a poukazuje na tato rizika

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Uznávaný český ekonom a kandidát pro volby do Evropského parlamentu za KSČM Pavel Janeček důrazně varuje před urychleným a neuváženým přijetím společné evropské měny, zejména v souvislosti s fiskálním paktem, který považuje za paskvil.

"V současné době se všude hodně hovoří o přijetí eura, vzhledem k přistoupení ČR k fiskálnímu paktu, tedy pravidel rozpočtové kázně, která by se na nás za podmínky přijetí společné měny vztahovala. Vláda nám oznámila, že tento fiskální kompakt je prvním krokem k přijetí eura pro ČR, i když termínů akceptování společné měny jsme už od reprezentantů státu slyšeli mnoho. Osobně tento narychlo sepsaný šestnáctistránkový dokument v podobě mezinárodní smlouvy považuji za naprostý paskvil," tvrdí Janeček.

Euro má podle něj v současné době podporu pouhých 25 procent občanů a to je prý velmi málo pro tak zásadní krok ke společné měně. "Největší riziko spočívá totiž v tom, že jednotlivé státy EU nebudou moci provádět svoji vlastní měnovou politiku a dalším vážným problémem jsou asymetrické šoky Evropské centrální banky. Nevhodná monetární politika může jednotlivé aktéry eurozóny ještě více destabilizovat a to je to poslední, co bychom si v době přetrvávající krize přáli. Jde zde i o určitou ztrátu suverenity. Euro se pro nás v budoucnu stane přijatelné jedině tehdy, až budeme zdravou a silnou ekonomikou, která roste," říká ekonom.

Podobný názor vyjádřil Janeček v nedávném rozhovoru pro EuroZprávy.cz, kde uvedl: "V současné době prochází Evropská unie velkou krizí, která ještě není i přes vlnu optimistických emocí zažehnána, a ČR není tedy v současné době připravena přijmout euro, také vzhledem k tomu, že rámec fungování eurozóny je odlišný od doby, kdy se ČR zavázala přijmout tuto měnu, a navíc se ještě zvýšily náklady na přijetí eura. Takže euro teď rozhodně nepřijímat."

Témata:  EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy