Babiš zasáhl a ministři musí začít šetřit. Sami tomu prý nemohou uveřit

Vláda již druhý týden jedná o rozpočtu a výdajových mantinelech na příští rok a ani po několika dnech usilovné práce se nemůže pochlubit žádnými výsledky. Podle informací Práva za to mohou škrty na ministerstvech, neboť šéfové resortů se zdráhají uvěřit, že budou muset šetřit.

Andrej Babiš
reklama

Návrh rozpočtu v tuto chvíli počítá se schodkem 100 miliard korun, ministerstvo financí pro příští rok navrhuje výdaje bez unijních peněz ve výši 1,126 biliónu korun. Letošní rok se ale počítá s částkou o 15 miliard, tedy 1,111 biliónu korun. Podle návrhu ministra financí Andreje Babiše (ANO) se tak počítá ve srovnání s letošním rokem s poklesem výdajů na většině ministerstev.

Podle informací Práva je největší pokles plánován u u ministerstva zemědělství, a to o téměř 6,8 miliardy korun. Jeden ze dvou resortů, který si přilepší, bude ministerstvu práce a sociálních věcí, a to o 18 miliard korun. Ministerstvo vnitra a dopravy budou muset zhruba tři miliardy ušetřit.

"Pokud by došlo k takto razantnímu snížení rozpočtové kapitoly ministerstva vnitra, znamenalo by to omezení téměř veškerých investic v resortu," tlumočil Právu vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho mluvčí Pavel Novák.

"Nejdříve se musíme dohodnout na úrovni koalice a pak na úrovni vlády. Rádi bychom, aby se v rozpočtu nekrátily prostředky na investice, a rádi bychom napravili některé chyby z minulosti. Je třeba nekrátit peníze na školství, vědu a výzkum. Chceme zvýšit platy policistů a hasičů. Peníze je potřeba také na sociální služby, politiku zaměstnanosti a investiční pobídky," uvedl podle listu po pondělním zasedání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš přiznává, že rozpočet je napjatý, podle jeho slov se však stále snaží nalézt schůdnější řešení. Jeho podoba tak zatím není konečná. Premiér Sobotka je například pro to, aby v rozpočtu na příští rok dostaly přidáno školství a vnitro, o všem se tedy ještě bude jednat.

Témata: vláda | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky