Hledáte práci? Letos už to bude snazší, firmy nabírají

Zdá se, že ekonomická krize je zažehnána i v Česku. Dokazuje to rostoucí počet firem, které znovu nabírají zaměstnance. A nenabízejí málo. Za práci na montážní lince i třicet tisíc měsíčně. Podívejte se, u koho můžete najít zaměstnání.

Ilustrační fotografie
reklama

Loňský rok firmám ani jejich zaměstnancům moc nepřál. Podle údajů personálních agentur drtivá většina firem (až 91 procent) nové zaměstnance nenabírala vůbec. Naopak spíše propouštěly. Prognóza vývoje nezaměstnanosti je ale pro letošní rok už lepší a nezaměstnaným dává naději.

Důkazem je i fakt, že velké firmy už nové zaměstnance nabírají a slibují, že do konce roku budou potřebovat ještě stovky zaměstnanců. Kde je tedy největší šance na získání pracovního místa a v jakém oboru?

Mezi regiony, kde aktuálně firmy nabírají nejvíce lidí, patří třeba Středočeský kraj. Tam jsou poptávání hlavně lidé do logistiky nebo do výroby automobilů. Střední Čechy hlásí poptávku kolem 600 pracovníků.


Zhruba pět stovek lidí může najít pracovní uplatnění v pardubickém a hradeckém kraji, kde jsou nejčastěji žádáni lidé do výroby aut, logistiky či jako operátoři call center. V severních Čechách shánějí podniky zhruba čtyři stovky výrobních dělníků. A v Brně a okolí je zájem zase o zhruba dvě stovky svářečů a skladníků.

Nejvíce volných míst nabízejí firmy působící v automobilovém průmyslu. Kolínská automobilka TPCA očekává velký zájem o nové modely malých městských vozů. Nábor pracovníků se zde týká především dělnických pozic.

Poptávka po nových automobilech se odrazila také u dodavatelských firem. Výrobce součástek pro kufry aut, Ideal Automotive, na podzim zaměstná až 600 lidí. Společnost Johnson Controls vyrábějící autodíly hodlá investovat několik miliard korun do rozšíření výroby autodílů. Na Lounsko tak přínáší přes 500 volných pracovních míst. Výrobce autosedaček Faurecia připravuje novou výrobní linku, která dá práci dalším 200 lidem.


Firmy zaměřené na výrobu aut patří v Česku mezi zaměstnavatele, kteří poměrně slušně platí. Například kolínská automobilka TPCA odměňuje dělnické pozice v průměru částkou 30 000 korun hrubého měsíčně. To je víc než průměrná hrubá mzda a mnohem víc, než jiné pozice, které lze také vykonávat bez speciální kvalifikace - třeba jako je pracovník bezpečnostní služby (11 459 Kč). Dělník montující nová auta si může vydělat skoro trojnásobek této částky. Učitel na základní škole, který musí mít vysokoškolské vzdělání, bere v průměru o 25 % méně, než dělník v TPCA.

Témata: lidé | nezaměstnanost | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky