Týdenní souhrn: USA hrozí stagflace!

Pondělní statistiky z Německa potvrdily to, o čem se již několik posledních týdnů hovoří, tedy o zpomalení ekonomiky spolkové země. Ta totiž mezičtvrtletně rostla pouze o 0,2 %, což bylo výrazně méně, než se očekávalo.

reklama

Nervozita na trzích by se dala krájet, což se projevuje dalšími propady na akciových trzích a naopak růstem ceny zlata. Z USA je cítit panickou hrůzu ze zpomalující ekonomiky a z možné recese. Nepomohla ani dvě kvantitativní uvolňování ani extrémně nízká cena dluhopisů, za kterou si USA půjčují.

Koruně se v tomto týdnu moc nedařilo. Vůči euru postupně oslabovala a dostala se k horní hranici pásma 24 – 24,50 EUR/CZK, kde se pohybuje od počátku tohoto roku. Nepomohla jí negativní nálada na trzích ani technické ukazatele, které indikovaly její oslabení. V pátek kolem 14 hodiny se na mezibankovním trhu obchodovalo kolem hranice 24,47 EUR/CZK. V příštím týdnu lze očekávat postupný obrat ve vývoji na tomto měnovém páru a posilování koruny směrem k hranici 24 EUR/CZK. Vůči dolaru je koruna v poslední době překvapivě stabilní a tento týden nebyl výjimkou. Za klíčovou lze považovat hranici 17 USD/CZK, kolem které česká měna osciluje.

Zpomalení tempa růstu ekonomiky se nevyhnulo ani naší republice, což potvrdily pondělní údaje z Českého statistického úřadu. Podle předběžného odhadu hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí vzrostl ve srovnání s 1. kvartálem pouze o 0,2 % a ani vyhlídky do blízké budoucnosti nejsou pro české hospodářství moc příznivé. Hlavním zdrojem českého růstu je zahraniční obchod, který ale bude zažívat útlum v souvislosti s tím, jak zpomaluje globální ekonomka. A bez přebytku exportu domácí HDP neporoste, protože výdaje domácností a vládního sektoru růstu HDP nepomohou, spíše naopak. Česká národní banka odhaduje růst ekonomiky na příští rok na 2,2 %, což se ale jeví z dnešního pohledu možná až jako příliš optimistická prognóza.

V úterý se v Paříži sešli německá kancléřka A. Merkelová a francouzský prezident N. Sarkozy. Trhy čekaly na dohodu ohledně vzniku evropských dluhopisů a výsledkem jednání musely být zklamány. Euroobligace nebudou. Na místo toho došlo na zveřejnění několika velice kontroverzních nápadů – skutečnou evropskou ekonomickou vládu, daň na finanční transakce a zakotvení principu vyrovnaného rozpočtu do ústavy členských zemí eurozóny. Výše zmíněné mělo za úkol trhy uklidnit, což se ale po právu nepovedlo. Horko je i kolem švýcarského franku. Švýcarská centrální banka SNB začala výrazně bojovat proti posilující měně a investoři začínají na frank pohlížet s obavami. K navázání franku na euro s největší pravděpodobností nedojde, ale obrovským nárůstem likvidity na peněžním trhu SNB dala najevo, že boj se spekulanty myslí upřímně.

Autor: Ing. Miroslav Novák, analytik AKCENTA CZ

Témata: USA | ekonomika | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky