Armáda se ve velkém zbavuje majetku. Co nabízí k prodeji?

Česká armáda pokračuje v prodeji nepotřebné techniky. Ve středu oznámil odbor pro nakládání s nepotřebným majetkem (ONNM) ministerstva obrany, že nabízí k odprodeji 1200 kusů převážně automobilů a nákladních vozů a speciální vojenské techniky.

reklama

ONNM prodává například kromě osobních a terénních automobilů také střední a těžkou silniční techniku. V nabídce nechybí ani motocykly a nejrůznější ženijní a speciální vybavení. Zájemci si mohou pořídit třeba armádní jeřáb, přívěs nebo křovinořez. Do prodeje ministerstvo obrany dalo také kompletně vybavenou pojízdnou dílnu ženistů.
 
Mezi těžkou technikou je v nabídce například nákladní Tatra T-148 i její nástupkyně Tatra T-815 nebo legendární PV3S. Z ženijní výbavy jdou do prodeje elektrocentrály, nakladače, úpravny vody nebo buldozery. Armáda se zbaví také nepotřebné chemické techniky, podvalníků nebo autobusů
 
"Doufám, že budeme úspěšní i tentokrát. Minule se nám podařilo prodat vše, co jsme nabízeli," sdělil ředitel ONNM Josef Lachman. Příjmy z prodeje mají opět posílit rozpočet ministerstva obrany. "Pokud se nám podaří prodat vše, mohli bychom utržit kolem 40 milionů," odhadl šéf ONNM.

Armáda uvádí, že vlastní přibližně 15 tisíc kusů různé techniky. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) už několikrát zopakoval, že takové množství techniky je neúměrně velké. Jeho úřad se chce proto letos zbavit zhruba tří tisíc kusů vyřazené techniky.
 
Nabízené armádní vybavení si mohou koupit firmy nebo jednotlivci s živnostenským listem. Ministerstvo obrany prodává techniku bez technických průkazů. Vozidla tak nemohou na veřejné komunikace.
 
Armáda upozorňuje, že zájemcům neumožní vybírat zboží podle jeho kvality. "Zboží je prodáváno, jak stojí a leží, je opotřebené, různého stáří, kvality, některé neúplné i nefunkční, část zboží je nepoužitá, ale dlouhodobě skladovaná v různých podmínkách," uvedlo ONNM.

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky