Odborník děsí: Chudých Čechů je moc, neměli by volit

Masivní debatu o volebním právu pro sociálně slabé či jiné skupiny obyvatel spustil svým vyjádřením v Hospodářských novinách bývalý náměstek ministerstva financí a ekonom Dušan Tříska. Podle něj by změna rovného volebního práva stála za úvahu.

660
reklama

"Znovu bychom měli zvážit princip všeobecného a rovného volebního práva, díky kterému je politické rozhodování ovlivňováno stále širší skupinou sociálně deprivovaného, neproduktivního či dokonce vyloučeného obyvatelstva. Následný růst finančních transferů (dotací a sociálních podpor) totiž pouze zhoršuje sociální mobilitu, která jediná je skutečným klíčem k řešení uvedeného problému," tvrdí Tříska v Hospodářských novinách.

Okamžitě tím zvednul vlnu nevole, která jej za jeho názor nekompromisně odsoudila. Mezi jedním z největších kritiků je portál respekt.cz, který sarkasticky navrhuje sebrat volební právo právě Třískovi, nebo lidem, jejichž příjmení začíná na T. Dodává, že je to možná extrémistické, ale určitě podobný nesmysl, jaký uvedl Tříska.

"Tříska dokazuje, co se stane, když začne ekonom navrhovat celospolečenské změny, kterým vůbec nerozumí. Ve své teorii vidí, že kdo vydělává, ten by měl mít větší práva a nikdo by mu to neměl kazit," píše dále portál.

Myšlenka však zaujala moderátora Českého rozhlasu a České televize Romana Šmuclera, který se k ní dnes vyjádřil.

"Vůbec si nemyslím, že by se chudým a sociálně postiženým mělo zakázat volit. Otázkou ale jsou třeba poměrně nákladné volby ve vězeních. Nemá být součástí trestu ztráta některých občanských práv? Hlas dvou vrahů s doživotním trestem je v demokracii pak více, než hlas kohokoli jiného. Možná by se tak měli dočasně trestat lidé s daňovými úniky. Je to v řadě zemí. Přineslo by to drobné změny ale i to by asi zlepšilo výsledek voleb ve prospěch lidí zodpovědných a nepopulistických. Je to otázka složitá a nejednoznačná," uvedl na sociální síti Šmucler.

Témata: chudoba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky