Na co si dát pozor při koupi automobilu ohledně exekucí?

Uvažujete o koupi vozu? Ať už máte zájem o ojetinu nebo o nový automobil, měli byste se držet několika základních rad.

660
reklama

1. Prověřte si prodávajícího

Při koupi vozu byste měli dbát nejen na jeho technický stav a cenu, ale zejména na kredibilitu prodávajícího. Zajímejte se o jeho finanční kondici, zejména o to, zda není v exekuci. Fyzickou i právnickou osobu si můžete prověřit v Centrální evidenci exekucí. Jedná se o volně veřejně přístupný a jediný oficiální rejstřík, kde jsou tyto informace evidovány. Provozuje ho Exekutorská komora ČR. „Náhled do Centrální evidence exekucí můžete provést sami prostřednictvím internetu. Na webových stránkách www.ceecr.cz se přihlásíte, za jeden náhled pak zaplatíte od 6 do 60 korun. Bez nutnosti registrace můžete získat výpis i na Exekutorské komoře. Když se v úředních hodinách dostavíte do naší kanceláře, na počkání vám toto potvrzení vystavíme,“ uvádí prezident Exekutorské komory ČR Mgr. Ing. Jiří Prošek.

Pokud auto zakoupíte, postarejte se o jeho bezodkladný přepis v registru motorových vozidel. Vyhnete se tak problémům, k nimž může dojít, je-li na prodávajícího nařízena exekuce. „Soudní exekutor vychází z oficiálně evidovaných údajů a novému vlastníkovi by v případě průtahů v komunikaci s registrem mohly vzniknout zbytečné starosti s prokazováním, že vozidlo už je jeho majetkem,“ doplňuje Jiří Prošek.


2. Zahrnutí vozu do soupisu movitých věcí

Zjistíte-li, že soud proti prodávajícímu nařídil exekuci, zvažte, zda je rozumné pokračovat v uzavírání obchodu. Je zde totiž riziko, že kupní smlouva může být prohlášena za neplatnou. Pakliže byl automobil dokonce pojat do soupisu movitých věcí, je kupní smlouva neplatná. „Dlužník totiž v průběhu exekuce nesmí převádět svůj majetek na jiné osoby. Jedinou zákonnou výjimkou je případ, kdy se převod realizuje se souhlasem věřitele a soudního exekutora. Kupní cena se pak platí přímo exekutorskému úřadu a je použita na úhradu dluhu. Zájemci o koupi auta tedy doporučuji, aby společně s prodávajícím dlužníkem navštívil úřad a osobně se informoval o všech skutečnostech,“ říká Mgr. Ing. Jiří Prošek.

Pokud se chce dlužník zbavit svého automobilu bez vědomí svého věřitele, soudu či soudního exekutora, může být jeho čin kvalifikován jako trestný čin poškozování věřitele, případně i podvodu, neboť inkasuje peníze za automobil, o němž ví, že ho nemůže platně převést.


3. Jak efektivně využít svého vozu k ukončení exekuce

Automobil v exekuci nemusí být jen problémem. Pokud jste vlastníkem vozu, můžete ho efektivně použít k uhrazení svého dluhu. Domluvte se se soudním exekutorem, že vůz prodáte samostatně, mimo exekuční řízení (ovšem se souhlasem druhého účastníka) s tím, že získané prostředky nasměrujete k umoření pohledávky. Prodej automobilu tak může dobře posloužit k odmazání dluhu či alespoň jeho části.

 

 

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky