Ekonom Ševčík varuje: Žádné zlepšení, jsme stále na dně

Česká ekonomika se po dlouhé době prý vymanila z mínusu, hlásí ekonomičtí analytici. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky během druhého čtvrtletí vzrostl proti předchozímu kvartálu o 0,7 procenta. Proti předchozímu roku klesl sice HDP o 1,2 procenta, i to je však o 0,5 procentního bodu lepší výsledek, než jaký odhadovala ČNB. Ekonom Miroslav Ševčík však varuje, stále jsme na dně.

660
reklama

Podle ekonoma Miroslava Ševčíka jsou dnešní interpretace těchto čísel špatné. Sice jsme zaznamenali růst, ale meziročně je u HDP pořád ještě pokles. „Podle mého to jsou chybně pojaté interpretace," vyvracel dnešní nadšení na ČT v Událostech, komentářích. Podle jeho odborného názoru je česká ekonomika stále na dně. Tato čísla prý pouze naznačují, že by v budoucnu mohl nastat obrat. Ostatní čísla jsou stále špatná.

Makroekonomický expert ČMKOS Jaroslav Ungermann s ním souhlasil. "Je to jen malý signál, že se situace zlepšuje. Jsme ale stále na dně a je otázka, zda pod tímto dnem není nějaké další dno," komentoval v pořadu současnou situaci.

Česká ekonomika se musí nyní rozběhnout a tomu pomůže, pokud lidé začnou utrácet za české výrobky. Je to tedy hlavně na lidech. Dále je nutné, aby politici změnili negativní sentiment domácností a začal kritizovat Kalouskovy kroky v Nečasově vládě. „Naprosto nesmyslné bylo zvýšení DPH u snížené sazby, kterou máme nejvyšší v celé Evropě". tento krok podle Ševčíka byl učiněn v nejméně vhodnou dobu. Tedy, kdy lidé ekonomice příliš nedůvěřují.

Do diskuze se přidal i z dovolené pozvaný ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Také varoval před přílišným nadšeným výkladem těchto čísel. „Pokud jsou tato čísla interpretována správně, je to náznak zlepšení. Ale zatím by to ještě nebyla výhra," uvedl. „Tato vláda se bude snažit do ekonomiky natlačit více peněz ze státního rozpočtu".

Témata: ekonomika | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky