Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recyklační poplatek stále platí. Ledničky, pračky ani trouby nezlevní

Recyklační poplatek stále platí. Ledničky, pračky ani trouby nezlevní

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Pokud jste se těšili, že si díky změně v zákonu koupíte levnější ledničku nebo troubu, tak vás musíme zklamat. Úprava zákona totiž neruší recyklační poplatek, ale mění podmínky u nákupu starších spotřebičů vyrobených před rokem 2005 a to ještě navíc je u některých.

Současná úprava zákona rozlišuje dva základní ekologických poplatků, které musí každý zákazník zaplatit při koupi většího i menšího elektronického spotřebiče.

Prvních z nich je tzv. příspěvek na ekologickou likvidaci elektroodpadu, který se platí u těch spotřebičů, které byly uvedeny na trh před rokem 2005. „Tento příspěvek se od 13. srpna platí i nadále u těch spotřebičů, u kterých byl nejvyšší,“ říká Lukáš Zelený z časopisu dTest. Lidé tak ušetří pouze při nákupu menších starších spotřebičů. Ale například pro ledničky a mrazáky je i nadále stanoven poplatek ve výši 217 korun. U takového nákupu by mělo platit, že je poplatek uváděn jako součást konečné ceny.

Druhým z poplatků při nákupu elektrospotřebičů je tzv. recyklační poplatek. Ten bude platit minimálně následující dva roky. U velkých domácích spotřebičů zůstane ještě dva roky vše při starém. Je tomu tak proto, že mají zpravidla delší životní cyklus a nepodléhají tolik módním trendům,“ říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený a dodává: „Jejich výrobci budou do kolektivního systému přispívat i nadále a zákazníci se tedy při nákupu dovědí, kolik tento příspěvek činí.“

Jak dlouhodobě dTest upozorňuje, vyčleňováním recyklačního poplatku z ceny je spotřebitel uváděn v omyl, což ovlivňuje i jeho rozhodnutí týkající se koupě výrobku,“ vysvětluje Lukáš Zelený a doplňuje: „Údaj o výši poplatku má pouze informativní význam.“

Témata:  Recyklační poplatek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy