Čínská ekonomika zpomalila růst. Co se stalo?

I přes fakt, že Čínská ekonomika opět meziročně zpomalila na 7,5 procent, je její růst, s výjimkou exotických zemí s extrémně nízkou základnou (například Mongolsko), nejvyšší na světě. Její hospodářský růst představuje velkou část růstu ekonomiky celého světa, říká Vojtěch Železný ze společnosti Conseq Investment Management.

reklama

V loňském roce představoval hrubý produkt na obyvatele 6000 dolarů, což rozhodně Čínu neřadí v tomto ukazateli k nejvyspělejším zemím, avšak je třeba si uvědomit, že ještě před pětadvaceti lety byla Říše středu převážně rurální zemí.

Čínský premiér Li Kche-čchiang připustil, že by letošní růst mohl klesnout na 7 procent, ministr financí dokonce hovořil o tom, že ani 6,5 procentní růst by nebyl pro Říši středu problém. Příčiny zpomalování dračí ekonomiky můžeme hledat v několika oblastech: demografické, strukturální a zvyšující se základny.

Čína v roce 1979 zavedla politiku jednoho dítěte vzhledem k populačnímu růstu a v obavě, že by pro rostoucí populaci neměla dostatek potravinových zdrojů. Tato politika však vedla k tomu, že se demografická křivka zdeformovala. Do produktivního věku a tím i do pracovní síly se dostává méně lidí než v minulosti a zároveň mnoho lidí odchází do důchodu. V loňském roce zůstala velikost pracovní síly prakticky stejná.

HDP reprezentuje celkový výstup ekonomiky, neříká nám nic o jejím složení. V Číně jsou nejvýznamnější součástí státní investice, ve vyspělé Evropě a Spojených státech pak spotřeba domácností. Ta v Číně dosahuje asi třetiny výstupu domácí ekonomiky, zatímco v USA je to sedmdesát procent výstupu hospodářství. Maloobchodní tržby, její významný indikátor, však prudce rostou. Poslední údaj z června říká, že v Číně vzrostly o 13,3 procent. V Číně vzniká sebevědomá střední třída, která si chce pořídit hezké bydlení, pěkná auta a oblékat se dle nejnovější módy. Hodně se také mluvilo o efektivitě vynaložených investic, kdy stát stavěl města, ve kterých nikdo nechtěl bydlet. Nižší růst ekonomiky, který by však byl efektivnější, se jeví jako nejrozumnější, zvláště pak ve stínu vysokého zadlužení soukromého a polostátního sektoru.

Posledním důvodem, který jsem zmínil už dříve, je i zvyšující se základna. Pokud se HDP zvýší z 6000 dolarů na osobu o 7,5 procent na 6450, příští rok stačí na stejný absolutní růst necelých 7 procent. Zároveň čím menší je základna, tím je snazší růst v důsledku vysokého mezního produktu kapitálu.

Témata: ekonomika | čína

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky