Štěstí přeje připraveným. Co dělat v krizových situacích na dovolené?

Ačkoliv dovolenou máme každý z nás spojenou hlavně s radostnými zážitky, tak není dobré podceňovat náhodu. Manažera serveru Sdovolená.cz, Víta Fialy, jsme se zeptali, jak řešit některé nenadále situace spojené s cestováním.

reklama

Autobus na letiště měl zpoždění a letadlo vám uletělo?

Obecně platí, že na letiště byste měli dorazit s rezervou minimálně 120 minut. K tomu je samozřejmě dobré připočítat i možné trable s dopravou, které mohou nastat. Někdy ovšem i sebevětší časová rezerva nestačí a letadlo nestihnete. Určitě si nechte od řidiče, průvodčí či kohokoliv jiného písemně potvrdit, že zpoždění je způsobeno jejich vinou. V takovém případě máte v ruce silnou zbraň. Některé aerolinky nabízejí, že pokud se dostavíte do 120 minut od vzlétnutí letadla s důkazem, že za pozdní příchod nemůžete, zdarma přebukují let (služba se nazývá flat tire rule). V ostatních případech se od cestujících vyžaduje poměrně vysoký manipulační poplatek za změnu údajů na letence. Pokud jedete z daleka, nechte si opravdu dostatečnou časovou rezervu, nebo využijte pojištění zrušení cesty. To nabízí většina leteckých společností, není drahé a vy můžete cestovat s větším klidem.

Kam se mi poděl kufr?

Když letadlo přistane v cílové destinaci, je to vždycky krásný pocit. O něco horší zážitek je to, když na páse s výdejem zavazadel nenaleznete svůj kufr. Je důležité zachovat klidnou hlavu. Hned na letišti si zažádejte o tzv. Property Irregularity Report, což je potvrzení o tom, že jste si zavazadla nevyzvedli. Letecká společnost odpovídá za vaše zavazadla do částky přibližně třiceti tisíc korun. Vždy ale platí, že musíte prokázat, co ve vašem ztraceném kufru doopravdy bylo. „Pokud se rozhodnete pro komerční připojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění, od 5 Kč na den máte pojištěny věci až do hodnoty 30 000 Kč. Dejte si však pozor na výjimky. Mezi nejčastější patří doklady, peníze, fotoaparáty, videokamery, notebooky, GPS navigace a mobilní telefony. Za ty peníze od pojišťovny nečekejte, mějte je raději vždy u sebe." doplnil Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

SPOČÍTEJTE SI SAMI POJIŠTĚNÍ ZDE

Pokud si v místě své dovolené musíte z důvodu ztráty zavazadla nakoupit základní potřeby, vždy si schovejte účtenky a náhradu požadujte u leteckého dopravce (ne u cestovní kanceláře). A to písemně. V případě zpoždění zavazadla nejpozději do 21 dnů, v případě poškození nebo ztráty části obsahu pak do sedmi dnů.

K čemu cestovní pojištění, mám přeci mezinárodní průkaz

Je pravda, že spousta lidí odjede do zahraničí s plastovou kartičkou v kapse, o které si myslí, že je v případě nemoci zachrání. Pokud se touto kartičkou ve státech EU a na území Chorvatska, Turecka, Makedonie, Srbska a Černé Hory prokážete, mají doktoři povinnost vám poskytnout nezbytnou pomoc (platí navíc jen ve státních nemocnicích). I v zemích EU však tvrdě zaplatíte spoluúčast a doplatky za léky. Namátkou, ve Francii platí pacient 30 % z ceny ošetření, v Itálii zaplatíte 100% ceny léku za všechna běžná onemocnění.

Diagnóza

Chorvatsko

Itálie

Egypt

Turecko

Zažívací potíže

3 000 Kč

6 000 Kč

42 500 Kč

52 500 Kč

Zlomenina končetiny

47 500 Kč

80 000 Kč

66 250 Kč

62 500 Kč

Infarkt

115 000 Kč

195 000 Kč

1 700 000 Kč

1 150 000 Kč


SPOČÍTEJTE SI SAMI POJIŠTĚNÍ ZDE

V tabulce vidíte, že jen bolest žaludku vás může stát více než celá dovolená. Přitom podle výpočtů srovnávače pojištění Sfinance.cz není cestovní pojištění nijak drahou záležitostí. Snaha ušetřit několik desítek korun, může v konečném důsledku turistu stát až několik stovek tisíc, stačí chvíle nepozornosti a zlomená noha. „Základní cestovní pojištění do zemí Evropy pořídíte již 77 Kč na týden. Pokud si připojistíte odpovědnost za způsobené škody, cestovní pojištění s limitem pro léčebné výlohy 2 500 000 Kč vyjde na 105 Kč za týden," doplnil Špaček.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky