Kolik hodlají Češi investovat do dovolené? A na jak dlouho odjíždějí?

Polovina obyvatel plánuje letošní dovolenou strávit v Čechách, mezi další destinace patří Chorvatsko a Slovensko – tam se chystá čtvrtina lidí. Alespoň pětidenní letní dovolenou letos plánují dvě třetiny Čechů a necelých 60 procent z nich se do ní chystá investovat maximálně 10 tisíc korun na osobu. Zjištění vyplynula z květnového on-line průzkumu společnosti GfK na vzorku 800 dotázaných.

reklama

Kolik Čechů plánuje letos letní dovolenou?

"Letní, alespoň pětidenní, dovolenou plánují dvě třetiny Čechů, necelá čtvrtina ji určitě nebo spíše neplánuje a zbytek (9 procent) ještě není rozhodnutý. Na dovolenou se ve větší míře chystají obyvatelé velkých měst, zejména Prahy a vliv má také vzdělání. To znamená, že čím jsou lidé vzdělanější, tím spíše uvažují o dovolené," dodává Marcela Barvínková, Senior Research Consultant ze společnosti GfK.

Téměř polovina lidí bude „dovolenkovat" v Čechách

Pro téměř polovinu respondentů, kteří toto léto plánují dovolenou, je destinací číslo jedna Česká republika. Z dalších evropských destinací vede Chorvatsko (13 procent) a Slovensko (12 procent), s mírným odstupem následuje Itálie (9 procent). Mezi plánované dovolenkové destinace patří i Řecko (6 procent), Egypt, Španělsko (po 4 procentech), Bulharsko, Francie, Rakousko, Tunisko a Turecko (po 3 procentech). Mimoevropské destinace plánuje letos v rámci své dovolené navštívit přibližně desetina lidí.

Kolik plánujeme letos za letní dovolenou zaplatit?

Necelých 30 procent lidí, kteří se chystají na letošní letní dovolenou, má v plánu za ni zaplatit maximálně 5000 korun na osobu a jde zejména o domácí rekreanty. Necelá třetina plánuje utratit mezi 5000 a 10 000 korun na osobu a jde především o rekreanty, kteří se chystají do Chorvatska i Čech. Mezi 10 000 a 20 000 korun na osobu plánuje utratit více než čtvrtina a ve větší míře se jedná o starší věkové ročníky.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky