Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolené za dveřmi. Porostou ceny benzínu?

Dovolené za dveřmi. Porostou ceny benzínu?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Analytici očekávají v týdnu další stagnaci cen pohonných hmot, přičemž by se případné zdražení týkalo spíše nafty než benzinu. Také během minulého týdne zůstaly ceny u čerpacích stanic prakticky neměnné, benzin i nafta zdražily o jeden haléř na 36,08, respektive 35,54 koruny za litr.

Proti tomu vzhůru koncem minulého týdne vyrazila ropa typu Brent i lehká texaská ropa WTI. "Ty tak reagovaly na květnový růst zvýšení maloobchodních prodejů v USA a s tím spojené zhodnocování akciových titulů. Na konci týdne posílily důvěru trhů v hospodářské oživení také údaje o menším než očekávaném množství žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA," komentoval vývoj situace na světových trzích Vít Jedlička, analytik společnosti Colosseum.

Silný růstový impuls podle jeho slov ropě udělily i prohlášení Baraka Obamy ohledně chystané pomoci USA při vyzbrojení opoziční armády v Sýrii. "To by mohlo výrazně zvýšit riziko eskalace konfliktu na Blízkém východě. David Cameron na konci týdne potvrdil, že Velká Británie bude dodávat rebelům nevojenskou podporu," doplnil Jedlička.

Vzrostla rovněž průměrná cena benzinu a nafty na trhu v Rotterdamu (+0,09 procenta, respektive +1,41 procenta). Svoji roli při určování cen na českých čerpacích stanicích sehrála také situace na finančních trzích, kde po předchozím růstu opět oslabila koruna. "Distributorské marže jsou přitom mírně nadprůměrné," zakončil analytik Jedlička.

Témata:  pohonné hmoty

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 17:20

Předpověď počasí na noc a středu 16. října

Kolem tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zejména ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.