Kde práci rozhodně nehledat a kde dřete bídu s nouzí? Jedinečný přehled

Strach lidí ze ztráty zaměstnání patří k největším životním obavám českých zaměstnanců. Podívejte se proto na následující přehled, který vám nejen prozradí, v jakých oborech se chystají zaměstnavatelé nabírat pracovníky, kde je nejtěžší sehnat zaměstnání, ale také na jakých pozicích rostou platy nejrychleji, kdo bere nejvíc už nyní a v jakém kraji.

reklama

Z výsledků Indexu trhu práce společnosti Manpower vyplynulo, že zaměstnavatelé v Česku plánují nabírat nové pracovní síly v osmi z deseti odvětví, na která je možné rozdělit tuzemský trh práce. Shánět nové zaměstnance se nyní chystá pět procent zaměstnavatelů, zatímco dvě procenta z nich plánují propouštění a zbytek nehodlá na současných stavech svých pracovníků nic měnit. Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro nadcházející čtvrtletí tím pádem činí dvě procenta.

A v jakých odvětvích se chystají zaměstnavatelé nabírat nejvíc?

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody +10
Ubytování a stravování + 7
Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura + 7
Těžba nerostných surovin + 6
Velkoobchod a maloobchod + 5
Doprava, skladování, komunikace + 4
Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podniků + 3
Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov + 1

A kde se bude propuštět?

Zpracovatelský průmysl - 2
Stavebnictví - 6

"Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví a zemědělství. V letošním třetím čtvrtletí jsou tyto dva sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech," říká generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnavatelé se sice chystají nabírat, mzdy však nerostou

Během prvního čtvrtletí 2013 klesla průměrná hrubá měsíční mzda v porovnání s loňským rokem o 85 korun na 24 061 (-0,4 procenta). Po započtení vlivu zvyšování spotřebitelských cen činí propad podle Českého statistického úřadu dokonce 2,2 procenta.

Pojďme se na stejnou problematiku podívat z opačného úhlu pohledu. Úplně nejnižší průměrný hrubý plat v České republice dostávají uklízeči v provozovnách osobních služeb, tedy v sociálních zařízeních, domovech pro seniory nebo čistírnách. Ti si svojí prací vydělají pouhých 11 287 korun a po odečtení zdravotního a sociálního pojištění a daní jim na účet přijde 9 835 korun. Obecně jsou uklízeči ve všech možných budovách nejhůře placenou profesí.

Nejhůře placené pracovní pozice v ČR (v Kč):

Uklízeči v provozovnách osobních služeb 9 835 Kč
Pomocníci v kuchyni 9 861 Kč
Číšníci a servírky 10 216 Kč
Pomocní kuchaři 10 289 Kč
Vrátní 10 632 Kč
Pomocní montážní dělníci 10 707 Kč
Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení 10 888 Kč
Pracovníci ostrahy, strážní 10 906 Kč
Prodavači potravinářského zboží 11 029 Kč
Švadleny, šičky, vyšívači 11 056 Kč
Maséři (kromě odborných masérů ve zdravotnictví) 11 816 Kč
Pekaři 12 147 Kč
Horníci hlubinné těžby strojní 12 378 Kč

Posledním zajímavým srovnáním může být pohled na výši platů podle krajů v Česku. Berou více peněz lidé v Královéhradeckém kraji, nebo v Pardubickém?

Kde je nejvyšší průměrná mzda a kde nejnižší:

Hlavní město Praha 35 298 Kč
Středočeský kraj 26 461 Kč
Plzeňský kraj 24 567 Kč
Moravskoslezský kraj 24 379 Kč
Liberecký kraj 23 650 Kč
Jihomoravský kraj 25 277 Kč
Ústecký kraj 23 785 Kč
Pardubický kraj 23 183 Kč
Jihočeský kraj 23 646 Kč
Královéhradecký kraj 23 367 Kč
Olomoucký kraj 22 729 Kč
Kraj Vysočina 23 043 Kč
Zlínský kraj 22 782 Kč
Karlovarský kraj 21 598 Kč

Celkově lze o pracovním trhu v Česku říci, že je situace pro zaměstnavatele velmi příznivá. Problémy s obsazováním pracovních pozic hlásí v průzkumu Index trhu práce pouze devět procent z nich. "Česko je v tomto ohledu stále pod světovým průměrem, a to především kvůli jinému přístupu zaměstnavatelů k výběrovému procesu," tvrdí generální ředitelka Manpower ČR a SR Rezlerová. Dodává, že například v Německu nebo Rakousku je proces výběru pracovníků podstatně delší a pečlivější než u nás. "V těchto zemích probíhá více kol výběrových řízení, kdy se pečlivě posuzuje zapadnutí kandidáta do týmu a do firmy jako takové. Více se pracuje s referencemi, vyhodnocováním motivačního dopisu a hodnocením kandidáta pomocí testů kompetencí," zakončila Jaroslava Rezlerová.

Jaké pozice je pro zaměstnavatele podle průzkumu nejtěžší obsadit?

Možná se budete divit, ale z žebříčku TOP 10 již dříve vypadli počítačoví odborníci a IT specialisté. Ve vývoji na IT trhu totiž dochází k velké restrukturalizaci, kdy se mnoho počítačových expertů dříve pracujících na volné noze nabírá přímo do firem. Ty upevňují svůj pracovní tým a nemusejí proto hledat tolik externích odborníků. K tomu všemu se navíc zastavil dřívější boom v technologických centrech. Z opačného úhlu pohledu by vás možná až překvapilo, jak těžké je dnes najít schopného a zkušeného dělníka nebo pracovníka v managementu se zkušenostmi a praxí.

Top10 nejhůře obsaditelných pozic:

1. Řemeslník
2. Inženýr
3. Management / Exekutive management
4. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
5. Nákupčí
6. Účetní a finanční pozice
7. Marketing a PR specialisté
8. Obchodní zástupce
9. Dělník
10. Sales manažer
Zdroj: Index trhu práce Manpower

Obecně lze říci, že nedostatek pociťují zaměstnavatelé hlavně v technických oborech, zatímco problémy mohou mít absolventi humanitních oborů. "Celý problém je otázkou nekoncepčního školství v Česku, kdy je možné mít diplom prakticky na cokoliv, ale školy se nezaměřují na praktické dovednosti svých studentů, s čímž má později absolvent potíže," zakončila Rezlerová.

Dotazování do průzkumu Indexu trhu práce se zapojilo 750 zaměstnavatelů z celé ČR, kterým byla položena otázka: "Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce září 2013 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?" Je třeba dodat, že dotazování se konalo začátkem května. Zejména oblast stavebnictví se bude proto po povodních pravděpodobně ubírat jiným směrem, než jaký naznačily výsledky průzkum. Mnoho stavebních firem tedy pravděpodobně plánované propouštění odloží.

Témata: práce | zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky