Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek rozhodl: Komu po povodních odpustí daně?

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zveřejnil detailní seznam daňových úlev pro poškozené povodněmi. Ministerstvo například odpustí daň z příjmu za rok 2013 fyzickým i právnickým osobám, a to ve výši škod způsobených povodní na majetku používaném k podnikání.

Šéf státní kasy se nechal zároveň slyšet, že finanční i celní správa budou postupovat vůči obětem povodní vstřícně i při plnění ostatních daňových povinností. "Podnikajícím fyzickým osobám také promineme příslušenství v případě pozdní úhrady záloh splatných po povodních v roce 2013," doplnil ministr Kalousek.

O další úlevu si mohou říct právnické osoby, které si budou přát snížit či odložit zálohy na daň z příjmů. Ty by se měly podle rezortu financí obrátit na finanční úřady s individuální žádostí. "Budou-li chtít podnikající fyzické osoby vystupovat jako bezdlužné, musí také podat individuální žádost o úpravu záloh. Správci daně budou vůči nim postupovat maximálně vstřícně," slibuje ministr financí.

Poslední chystanou úlevou je podle oficiálního vyjádření rezortu nařízení, díky kterému podnikajícím fyzickým i právnickým osobám, kterým k 30. 6. 2013 vzniká povinnost doplatit daň z příjmů za předchozí zdaňovací období, bude prominuto příslušenství, pokud posečkanou daň zaplatí nejpozději do posledního říjnového dne. "Osoby, které budou chtít využít úlevu, oznámí tuto skutečnost správci daně, přičemž doloží, že byly postiženy povodněmi, nebo připojí čestné prohlášení," zakončil Kalousek.

Témata:  Miroslav Kalousek Povodně 06/2013

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy