To jsou pálky! Ceny potravin zase raketově vystřelily

Přestože tempo zvyšování spotřebitelských cen zpomalilo proti předchozímu roku na 1,3 procenta, v supermarketech jdou ceny potravin a nápojů stále vzhůru. Nejvýrazněji meziročně zdražily brambory (63,2 procenta), mouka (+32,3 procenta) nebo máslo (+9,3 procenta) či vepřové maso (+6,6 procenta).

660
reklama

Zdražování potravin sehrává podle ekonoma ČSOB Petra Dufka u inflace jednu z hlavních rolí. "V dalších měsících však očekáváme určité zklidnění situace. S nastupující úrodou totiž postupně vyprchá aktuální sezonní zdražení zeleniny," vysvětlil Petr Dufek.

Proti předchozímu roku měl letos v květnu pozitivní vliv na snižování inflace vývoj cen v oddílech bydlení, alkoholických nápojů a tabáku, ale také oblast telefonických služeb. Mírně se prohloubilo i snížení cen pohonných hmot, které byly nižší o 4,3 procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem zlevnil hlavně zemní plyn (-6,2 procenta) a telefonické a faxové služby (-3,6 procenta). Naopak dále zdražovaly potraviny v důsledku zvyšování ceny zeleniny, vyšší byly však také ceny olejů a tuků.

"Inflace se bude i nadále držet na nízkých úrovních a za celý rok by neměla přesáhnout 1,5 procenta. Centrální banka tak může v klidu dál držet sazby téměř na nule a navíc se jí otevírá prostor pro případné další uvolnění měnové politiky skrze devizové intervence," zakončil analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky