Elitní rating USA je pryč, jsme na pokraji nové recese?

Absolutní bezrizikovost amerických dluhopisů je údajně již passé. Agentura Standard & Poor’s na to reagovala snížením ratingu dluhopisů o jeden stupeň, což se stalo poprvé v historii.

660
reklama

Teprve před několika dny si americké firmy a kapitálové trhy oddechly, když se politici domluvili na navýšení úvěrového stropu, nyní přichází další rána. Podle agentury Standard & Poor’s již americké dluhopisy nejsou synonymem mizivého rizika, což s sebou nese snížení ratingu z elitního AAA na druhý nejlepší AA+. Výhled je navíc negativní, může tedy v brzké době přijít i další pokles.

Na vině jsou zejména americké politické spory, které dle komentátorů souvisí zejména  obecným vyprazdňováním politiky v posledních letech. I přes vysoké zadlužení, kterým USA trpí, není ekonomická situace tím hlavním, co vedlo ke zhoršení úvěrového hodnocení, zásadní je špatná politická situace.

Problém způsobuje zejména to, že v posledních volbách uspěli ve Sněmovně reprezentantů  republikáni, často velmi konzervativní stoupenci Tea Party. Oproti tomu Senát a prezidentský úřad ovládají demokraté. Obě strany jen těžko nacházejí politický konsenzus.

Snížení ratingu samo o sobě znamená jen jistý signál. Je možné, že investoři začnou po Spojených státech požadovat vyšší úroky, které budou krýt vyšší riziko spojené se zapůjčením peněz. Vzhledem k tomu, že další dvě významené agentury - Moody's a Fitch - se zatím k podobnému kroku neodhodlaly, důsledky prozatím nebudou nikterak drastické.

Samy spojené státy se snížení ratingu brání. Podle nich stojí rozhodnutí agentury na špatných výpočtech a neodpovídá realitě.

Jsme na pokraji nové recese?

Rozhodnutí S&P přichází přímo v době, kdy světovým trhům vládne nejistota. Spíše politická dluhová krize v USA je na více než rok zažehnána zvýšením stropu, nervozita však vládne z ekonomické situace států v Evropě. Mimo Řecka či Portugalska, které již čerpají pomoc z fondů EU, se upírá pohled analytiků k situaci ve Španělsku a Itálii. V případě vážných problémů těchto dvou mamutích ekonomik by v záchranném fondu nebyl dostatek peněz.

Na vešekré problematické signály reagují trhy nervozitou a vysokou volatilitou. Americké kapitálové trhy nicméně během dnešní noci smazaly část z významných ztrát.

Problémy trápí také reálnou ekonomiku, zejména pak zvyšující se ceny základních surovin. Jejich růst je způsoben zejména příliš levnými penězi, když centrální banky drží úrokové míry na rekordně nízkých hodnotách. Růst jejich cen tlačí inflaci vzhůru, centrální bankéři se však obávají, že by růst úrokových měr mohl podlomit již tak velmi křehké oživení. Zvýšení úrokových měr by se mělo na trhu projevit zvýšením úroků z poskytnutých úvěrů, přičemž již dnes spatřujeme jisté náznaky zvyšující se rigidity na úvěrovém trhu. Vzhledem k novým makroekoonmickým prognózám rozhodla rada ČNB o zachování současné dvoutýdenní reposazby na hodnotě 75 bazických bodů. Stejně se zachovala i Evropská centrální banka.

Témata: USA | standard a poor's

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky