Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neuvěřitelné! Ceny masa v Česku se zvýšily až o 400%

Neuvěřitelné! Ceny masa v Česku se zvýšily až o 400%

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Patří vepřová s knedlíkem a zelím k vašemu nejoblíbenějšímu jídlu? Potom vás asi nepotěší informace, že se cena vepřového bůčku za poslední dvě desítky let zvýšila, a to rovnou čtyřikrát.

Kilogram vepřového bůčku stál vloni spotřebitele podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v průměru 83,17 koruny. V zimě roku 1989 stával přibližně čtvrtinu této sumy (22 korun za kilo), cena se však do současnosti zvýšila podstatně méně, než kolik spolkla inflace.

Od roku 1989 se kilogram bůčku zdražil na 3,78násobek tehdejší ceny, inflace ale vše průběžně zdražuje. Kdyby se cena zvyšovala o průměrnou roční inflaci, stálo by dnes kilo bůčku skoro 114 korun.

Nejinak je tomu u vepřové pečeně. Kdybychom vzali rok 1989 jako počáteční hodnotu, tak podle vývoje inflace by měl vloni kilogram stát přes 238 korun. Tak tomu ale podle ČSÚ nebylo, kilogram v loňském roce stál "pouhých" 115,2 koruny.

Zemědělci navíc uvádějí, že ani letos cena vepřového nevzrostla, přes nařízení Evropské unie, podle něhož se od letošního ledna musel zlepšit welfare zvířat - prasnice se musí chovat ve více kusech u sebe. Česká republika směrnici dodržela a stihla uvést do praxe. Čeští zemědělci se ale obávají, že v Evropské unii je až čtvrtina trhu z chovů, které do přestavby budov neinvestovaly. Mohou tak mít nižší, prakticky dumpingové ceny.

Podobná situace byla před rokem při importu vajec z neobohacených chovů, kdy jejich cena vystřelila v polovině března až na 50,8 koruny za deset kusů. "U prasat se EU poučila a řekla, že nebude trpět obchodní války mezi zeměmi. Dělají všechno pro to, aby jejich vlastní nařízení nebyla dodržována," dodal Jan Stibal, ředitel svazu chovatelů prasat.

Chovatelé proto upozorňují, že se konzumenti musí rozhodnout: Buď si koupí o trochu levnější maso ze zahraničí, nebo dražší z chovů, které respektují pohodu zvířat.

Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin.

Témata:  potraviny zdražování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy