V jaké profesi dostanete nejvyšší nástupní plat? Budete překvapeni

S ukončením studia končí čas brigád či dočasných zaměstnání a nastupuje tvrdá realita. Hledání zaměstnání. V jakých oborech a v jaké lokalitě jsou nejvyšší nástupní platy a kde se naopak musí absolvent smířit s podstatně nižšími částkami?

660
reklama

Výši nástupních platů ovlivňuje mnoho faktorů, mezi nejdůležitější patří vystudovaný obor a také lokalita. Až o třetinu vyšší platy proti ostatním místům dostanou absolventi v Praze, špatně na tom nejsou ve středních Čechách a na Plzeňsku. Naopak nejnižší mzdu dostanou mladí lidé v Olomouckém a Karlovarském kraji.

Nejrychleji a také nejvyšší platy mají absolventi vysokých škol v oblasti informačních technologií, což jsou programátoři, správci sítí, IT specialisté. Jejich nástupní hrubý plat se pohybuje kolem 25 až 30 tisíc korun a velmi rychle se zvyšuje.

Špatně na tom nejsou ani absolventi VŠ ekonomického směru, marketingu, energetiky, strojírenství či elektrotechniky. Na jejich první výplatní pásce se objevují hodnoty v rozmezí 23 až 28 tisíc korun.

Ačkoliv advokáti patří k vyšší příjmové kategorii, začínající právní koncipient si příliš vyskakovat nemůže. Kromě toho, že hledání zaměstnání nebude jednoduché, pokud si ho už nenašel během studia, jeho nástupní plat se pohybuje v rozmezí 22 až 25 tisíc korun. Právě u této profese velmi záleží na lokaci, tedy místě, kde se o zaměstnání uchází.

Podstatně nižší nástupní platy mají středoškoláci. Tam se nůžky mezi nástupními platy vysokoškoláků a absolventů středních škol výrazně rozevírají. Vyšší platy budou mít v oblasti PR, bankovnictví a marketingu. Nejnižší je mají ti, kteří nastoupí v administrativě a v oblasti obchodu. Například vedoucí prodejny, nákupčí či prodavač mají nástupní plat kolem 15 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky