Češi jsou sice hlavičky, ročně však přijdou o miliardy. Víme proč

Češi jsou sice hlavičky, ale pokud něco skvělého vymyslí, pak jako by se někteří báli říci si o ocenění. Alespoň to tak vypadá v případě patentování vynálezů. Přicházíme tak o značné sumy. Vždyť zahraniční firmy vydělávají na patentech miliardy a i s minimálním kapitálem by mohli vydělat i Češi.

660
reklama

"Češi ohromné možnosti systému ochrany průmyslového vlastnictví teprve objevují. Chceme českým podnikům a výzkumu a vývoji ukázat, jak nejlépe patentový systém používat. Byť i jen pasivně. Poskytuje totiž rovné šance všem bez ohledu na velikost firmy nebo množství vynaložených prostředků," doplnil Kratochvíl. Dobrou zprávou je, že úřad rozjíždí kampaň Patentuj!, ta má ukázat podnikatelům, výzkumníkům a vývojářům, jak z patentového systému těžit špičkové technické informace a finanční prostředky.

V loňském roce obdržel Úřad průmyslového vlastnictví 867 patentových přihlášek a 1793 přihlášek užitných vzorů. Čísla to sice malá nejsou, avšak jde pouze o ochranu na území České republiky. "V čem však Češi především zaostávají, jsou přihlášky do zahraničí, uvedl předseda úřadu.

"Již v minulosti se ukázalo, že někteří z nás zpeněžit výsledky výzkumu a vývoje umí a v konkurenci se neztratí," připomněl Kratochvíl. Například Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky dovede z nových řešení vytěžit značné finanční prostředky.

V oblasti inovací v soukromém sektoru lze vyzdvihnout úspěchy firmy Linet na trhu nemocničních a pečovatelských lůžek. "Její inovace jsou uznávány v celosvětovém měřítku a firma, například i díky využívání patentových informací a příjmům z licencí, patří k nejúspěšnějším," řekl na závěr Kratochvíl.

Témata: věda | patent

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky