Exministr Kavan živoří. Přitom výši důchodu mu mnozí mohou závidět

Bývalý politik Jan Kavan živoří. Bere přitom velmi slušný důchod skoro 18 tisíc měsíčně. Svůj těžký život popsal v pořadu 168 hodin na ČT.

660
reklama

Kavan byl v devadesátých letech poslancem, senátorem, ministrem a v letech 2002 - 2003 dokonce předsedou Valného shromáždění OSN. Bral desetitisíce. Nenaspořil ale skoro nic.

V současné době pobírá 10 715 korun měsíčně českého důchodu a k tomu týdně 59 liber britského důchodu. To je za měsíc kolem 7 080 korun. Žil totiž několik let v emigraci právě ve VB a tam podnikal.

Na svůj důchod si stěžuje. "Dá se s tím vyjít v podstatě nesmírně těžko," řekl. Přitom bydlí v bytě svého syna, takže nájem neřeší. Podle vlastních slov potřebuje kontakt s děním a tak nechá nemalé částky za telefon, internet a knížky. K tomu prý platí dost peněz za léky.

Finančně mu musí vypomáhat rodina a známí ze zahraničí. Jinak by prý s penězi nevyšel. "Nedovedu si představit, jak někdo s tímto nebo dokonce nižším důchodem může vyjít," řekl.

ČT pro srovnání přinesla příběh Jiřího Doležala, bývalého elektrikáře. Ten pobírá důchod 10 157 korun a 2 376 příspěvek na bydlení. Za nájem tento muž dá 11 775 a na měsíc mu zbude pouhých 758 korun.

Reportáž ČT byla namířena především proti průběžnému financování důchodového systému. Ten je totiž podle mnohých ekonomů odepsaný, jelikož počet lidí v produktivním věku klesá a roste počet důchodců.

ČSSD přitom chce stávající systém zachovat a zrušit současnou penzijní reformu. Podle Lubomíra Zaorálka /ČSSD/ stačí pouze nalít víc peněz do současného systému zvýšením odvodů a vše bude fungovat dál.

Témata: důchody | politici

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky