Exředitel řetězců prozradil: Proč prodávají tak hnusné potraviny?

Nova získala exkluzivní výpověď bývalého ředitele poboček nadnárodních obchodních řetězců. Ten se otevřeně vyjádřil k praktikám, které tam panují ohledně zacházení s nekvalitními nebo prošlými potravinami.

reklama

Za vším je podle něj strach o práci a plnění téměř nesplnitelných předepsaných povolených ztrát od centrály. Pokud vyhodí nekvalitního ovoce nebo zeleniny vedoucí víc, může ho to stát i místo. Není pak divu, jak se s potravinami u nás švindluje.

POTRAVINOVÝ INSPEKTOR ZPOVÍDÁ EXŘEDITELE:

PI: Proč je tolik shnilého a plesnivého ovoce a zeleniny na pultech?

Exředitel: Vedení společností nutí ředitele, aby dodržovali plány, které mají na povolené ztráty na těch obchodech. A ty jsou samozřejmě tak přísné, že potom se děje, co se děje na těch obchodech.

PI: Za vším jsou tedy peníze, lidé mají strach, že přijdou o práci?

Exředitel: Zaměstnanci mají kvótu, kolik zboží se může odepsat, kolik se může vyhodit, to jsou čísla stanovená. Do těchto kvót je těžké vejít. Proto potom v obchodech nacházíme, co nacházíme.

PI: Co když toho ti vedoucí vyhodí více?

Exředitel: Musí to vedení zdůvodňovat a je to nepříjemné pro toho vedoucího nebo ředitele a je to až ztráta pozice.

PI: Jak se v českých hypermarketech ovoce a zelenina skladuje?

Exředitel: Měla by se skladovat podle předpisu. Samozřejmě praxe je jiná. U spousty obchodů je nedostatečná skladovací kapacita, tudíž spousta sortimentu zůstává mimo teplotní řetězce a skladuje se jinak, než povolují normy. Zboží, které má být v chladících prostorech, se skladuje na chodbě nebo kde je místo. Potom to rychle "odchází" a na obchodech vidíte to, co vidíte.

PI: Jak to chodí za hranicemi?

Exředitel: Já jsem byl v zahraničí, viděl jsem obchody a měl jsem samozřejmě možnost nahlédnout i do přípraven a porovnat, jak to tam funguje. Nikdy jsem tam neviděl to, co se děje v České republice.

Témata: potraviny | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky