Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko přestává být potravinově soběstačně, ceny výrobků strmě rostou

Česko přestává být potravinově soběstačně, ceny výrobků strmě rostou

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Na 108 651 tun klesla v letošním prvním čtvrtletí výroba masa, meziročně je to o 2,8 procenta méně. Nejvyšší pád je u hovězího a vepřového, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ), vzrostly ale ceny výrobců.

Hovězího se vyrobilo o 3,5 procenta méně (v prvním čtvrtletí se na jatkách porazilo 55 tisíc kusů skotu), vepřového o 3,1 procenta a drůbežího o 1,9 procenta (na 34 281 tun). Klesl také nákup mléka o 2,5 procenta na 581 178 tisíc litrů.

Ceny výrobců ale vyskočily u skotu (7,8 procent), u prasat (4,6 procenta, zemědělci prodávali jatečná prasata za 32,21 koruny na kilogram v živém, nebo za 41,39 koruny za kilo v jatečné hmotnosti), ale nejvíce u drůbeže (10,5 procenta). Výkupní cena mléka se snížila o 5,1 procenta.

K začátku letošního roku se meziročně snížily i celkové počty skotu (na 1321 tisíc kusů, což znamená pokles o 1,4 procenta), naopak počty prasat se zvýšily na 1,534 milionu kusů (přibyla 3,1 procenta).

U prasat jde o vyšší číslo, než před měsícem publikoval Svaz chovatelů prasat. Ten ale eviduje strmý pokles v prvních měsících letošního roku, podle zatím nekompletních dat jich bylo v únoru 1,12 milionu. Podle zemědělců kvůli snižujícím se stavům klesá potravinová soběstačnost a bezpečnost, například u prasat nedokáže nasytit podle svazu ani polovinu českého trhu. Chovatelé se obávají, že se počty prasat a prasnic ještě více propadnou. Ve výrobě prasat bychom mohli být soběstační na 30 procent, možná ještě méně.

Témata:  potraviny ČSÚ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy